latinica  ћирилица
07/10/2015 |  12:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Љекари без граница траже комисију због бомбардовања болнице у Кундузу

Организација Љекари без граница (MSF)затражила је да се оформи независна комисија која би утврдила чињенице у вези са ваздушним нападом САД на болницу у авганистанском граду Кундузу, када је погинуло најмање 22 људи.
Бомбардована болница у Кундузу - Фото: AP
Бомбардована болница у КундузуФото: AP

Предсједница MSF Џоан Лиу рекла је у Женеви да би то било први пут да се оформи једна таква мисија по правилима Женевске конвенције.

Према њеним ријечима, напад на болницу коју су водили Љекари без граница, био је и "напад на Женевску конвенцију" и додала да се "то не може толерисати".

MSF је саопштио да ће стварање такве комисије бити први корак да се установе чињенице у вези са инцидентом и ланцем команде који је довео до напада.

Командант америчких и коалиционих снага у Авганистану, генерал Џон Кемпбел, изјавио је јуче да су амерички авиони грешком напали болницу хуманитарне организације Љекари без граница у Кундузу.

Кемпбел је Комитету америчког Сената за оружане снаге предочио да је одлука о ваздушном нападу била америчка, а да је болница гађана грешком, пренијела је агенција АП.

Изјава генерала долази три дана након што је у ваздушном нападу америчких авиона на ту болницу убијено најмање 22 људи, а десетине рањено.

Кемпбел је у понедјељак изјавио да је напад извршен на захтјев авганистанских снага.

Хуманитарне организације су инцидент у Кундузу назвале ратним злочином, а портпарол Уједињених нација Јенс Ларке истакао је да је болница MSF била једина установа те врсте у цјелокупном сјевероисточном региону Авганистана и да је само у Кундузу опслуживала 300.000 људи.