latinica  ћирилица
07/10/2015 |  12:05 | Аутор: СРНА

БХ Ерлајнс: Дугови неколико десетина милиона КМ, радници без плата

Агонија радника и компаније БХ Ерлајнс се наставља.

Влада Федерације Босне и Херцеговине као власник једине бх.авиокомпаније још увијек није пронашла рјешење за тешку ситуацију у којој се мјесецима налази БХ Ерлајнс, преноси Н1.

Уколико отворите страницу БХ Ерлајнс добићете поруку да су сви редовни и чартер летови ове компаније обустављени од 11. јуна 2015. године и да контактирате правну службу за поврат новца.

Да би дубиоза у којој се налази бх. авиопревозник била још већа, веб страницу су недавно хакирали косовски хакери.

До прије неколико година, БХ Аирлинес је био профитабилна фирма за коју су биле заинтересиране регионалне авиокомпаније. Међутим, са своја два авиона БХ Ерлајнс је годишње обављао преко 500 летова од Истанбула, Франкфурта, Цириха.

Данас два авиона са државним обиљежјима Босне и Херцеговине су приземљена. Радници без плата, Влада ФБиХ без рјешења. И они који су донедавно били заинтересирани за евентуалну куповину БХ Ерлајнс, одустали су. Дугови из дана у дан расту и износе неколико десетина милиона КМ, углавном према ХЕТА-и преко које су авиони купљени по моделу лизинга.

"Један авион је овдје у Сарајеву, други је у Њемачкој. Авиони су на чекању. Један је оперативан и треба неке провјере урадити док је на другом потребно урадити веће захвате. Али, док се са ХЕТА-ом не договори, не можемо ништа урадити", каже за Н1 в.д. директор БХ Ерлајнс Амир Јажић.

У међувремену, радници чекају своје плате.

"Радници нису добили већ седму плату. Највјероватнија опција је да се дио радника БХ Ерлајнса смјести у нека од јавних предузећа", додаје наш саговорник.