latinica  ћирилица
07/10/2015 |  12:17 | Аутор: СРНА

Русија и Иран "чисте" Сирију од побуњеника

Русија и Иран одлучили су да у Сирији "почисте" све побуњенике и припаднике такозване "исламске државе" -Руси су задужени за ваздушне ударе, а Иранци предводе сиријску пјешадију.
Напади Русије на ИД / архива (Фото: Sputnik/Pavel Gerasimov) -
Напади Русије на ИД / архива (Фото: Sputnik/Pavel Gerasimov)

Како наводе аналитички портали, све је почело у јулу када је у Москву стигао ирански генерал Касем Сулејмани са картом Сирије и показао Русима начине на који побуњеници могу бити поражени Сулејмани је командант снага Кудс, елитних јединица за вањско дјеловање унутар иранске Револуционарне гарде, и директно одговара врховном иранском вођи Али Хаменеију.

Високи официри тврде да управо он надгледа операције усмјерене против побуњеника у Сирији и судјелује у планирању офанзиве на "исламску државу", која је већ почела.

Три виша официра из блискоисточне регије наводе да је одлука о здруженом иранско-руском војном подухвату у Сирији донесена на састанку руског министра вањских послова Сергеја Лаврова и иранског лидера Алија Хаменеија.

Руска влада наводи да је интервенција у Сирији резултат формалног захтјева башара ал Асада, који је изнио проблеме са којима је суочена сиријска војска, укључујући недостатак људства.

Хаменеи је затим послао дипломатског представника у Москву на састанак са Путином. Путин му је рекао: "У реду, ми ћемо интервенисати. Пошаљите Сулејманија".

Према посљедњим информацијама, док Руси ракетирају положаје исламиста, Иран је прошле седмице почео са највећим размјештањем копнених снага у Сирији од почетка рата.

На терену су на стотине припадника специјалне јединице у припреми за велику офанзиву на сјеверу и сјеверозападу Сирије.

Мобилисано је и око 3.000 бораца либанонског Хезболаха, који ће заједно са јединицама сиријске војске судјеловати у нападу.

Споразум укључује доставу софистицираног руског оружја сиријској војсци и оснивање здруженог штаба у којем ће представнике имати и Ирак у формалном савезништву са Ираном, али и са САД.