latinica  ћирилица
07/10/2015 |  13:14 | Аутор: Б92

Додијељен Нобел за хемију

Нобелова награда за хемију за 2015. додијељена је данас Швеђанину Томасу Линдалу, Американцу Полу Модричу и америчком научнику турског поријекла Азизу Санкару, за њихов рад на обнови ДНК што се може примијенити у лијечењу рака.
Додјељена Нобелова награда за хемију 2015 - Фото: AP
Додјељена Нобелова награда за хемију 2015Фото: AP

Шведска краљевска академија наука саопштила је да је њихов рад дао фундаментална знања о томе како функционише жива ћелија.

- Њихова открића употребљена су између осталог за развој нових начина лијечења рака - навела је академија.

Линдал (77) је групни лидер емеритус на институту Францис Крик и директор емеритус за истраживање рака у Лабораторији Клер Хол у Великој Британији.

Модрич, рођен 1946, је истраживач на Медицинском институту Хауард Хјус на медицинском факултету Универзитета Дјук у Сјеверној Каролини у САД.

Санкар (69) је професор на Универзитету медицине Чапел Хил у Сјеверној Каролини.

Они ће подијелити награду од осам милиона шведских круна (око 960.000 долара), која ће им бити уручена 10. децембра на годишњицу смрти оснивача награде Алфреда Нобела, који је умро 1896.

Сезона објављивања овогодишњих Нобелових награда почела је у понедјељак у Стокхолму наградом за медицину. Јуче је додијељена награда за физику, а сутра, у четвртак, 8. октобра биће проглашен добитник награде за књижевност.

Нобелова награда за мир биће објављена у Ослу у петак 9. октобра, а за економију у понедјељак 12. октобра.