latinica  ћирилица
07/10/2015 |  13:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Багдад ће од Москве тражити ударе по ИД у Ираку?

Ирак ће можда ускоро затражити руске ваздухопловне ударе по групи Исламска држава на њеном тлу, и жели да Москва има већу улогу од САД у рату против милитантних група, рекао је предсједник парламентарног одбора за одбрану и безбједност Хаким ал-Замили.
Руски борбени авиони (фото: Twitter @RT_com) -
Руски борбени авиони (фото: Twitter @RT_com)

Замили је рекао за Ројтерс да сматра да ће у наредних неколико дана или недјеља Ирак бити принуђен да затражи од Русије ваздушне ударе, и то у зависности од руских успјеха у Сирији.

Агенција је пренијела да ирачка влада и моћне шиитске милиције које подржава Иран, сматрају да војни удари коалиционих снага које предводе САД, немају ефекта.

Исламска држава контролише трећину територије Ирака. Руски ваздушни напади у Сирији, повећали су наду у Багдаду да би Русија могла да буде бољи партнер против екстремних група.

Предсједница горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко, рекла је јуче да ће Русија размотрити ширење ваздушних напада против терориста у Сирији и на Ирак, уколико прими такав захтјев из Багдада.

Русија је прије шест дана покренула војне операције против Исламске државе у Сирији, а руско Министарство одбране је саопштило да су мете војна опрема, комуникације, складишта оружја, муниција и гориво.

Како је рекао прес секретар руског предсједника Дмитриј Песков, главни задатак руског ваздухопловства у Сирији је борба против тероризма и подршка легитимним сиријским властима у антитерористичким напорима.