latinica  ћирилица
07/10/2015 |  13:39 | Аутор: СРНА

Сарајево: Служена литургија у Старој цркви

У Старој цркви у Сарајеву данас је, на празник Свете Текле, у присуству великог броја вјерника, служена Света литургија коју је предводио игуман манастира Житомислић отац Данило.

У Старој православној цркви Светих Архангела Михаила и Гаврила чува се дио светих моштију Свете Текле - њена десна рука.

Према традицији, данас је освештана вода благосиљањем руком светитељке и обављена литија око храма током које су ношене мошти Свете Текле. Након тога, извршен је обред ломљења славског колача, а вјерници су цјеливали мошти Свете Текле.

Обраћајући се вјерницима, отац Данило је подсјетио да је Света Текла прва међу женама која је мученица и да је то мучеништво судбина хришћана, по угледу на спаситеља Христа који је, такође, поднио жртву на крсту.

- И то мучеништво није ствар само једне епохе, већ цијеле историје Цркве. Ево, до данас гледамо многе који страдају, нарочито у Сирији, гдје је манастир Свете Текле и гдје је она и завршила свој живот - рекао је отац Данило.

Он је истакао да је за Србе у Сарајеву веома значајно што се у Старој цркви чува реликвија - дио моштију Свете Текле, због чега се од давнина организује светковина на спомен ове светице.

Говорећи о положају Срба, отац Данило је напоменуо да православци у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и 20 година након завршетка рата спадају у категорију повратника.

- Људи који су се вратили у ФБиХ су, нажалост, још у категоријама повратка, одрживости повратка..., али важно је да су одлучили да живе на својим огњиштима, гдје су увијек живјели. То је одлука коју треба подржати, а Црква је ту да им да подстрек у тој одлуци и позове све оне који то још нису учинили да се врате - рекао је отац Данило.

Старјешина овог храма отац Вања Јовановић рекао је да су данашње поруке упућене вјерницима да је вјера оно што увијек опстаје и траје и оно што је данашњем човјеку потребно.

Парох Вања је подсјетио да се сваке године на данашњи дан прославља велики празник посвећен Светој Текли, првомученици, жени која је страдала у Сирији, у граду Малула.

- Света Текла је жена која је саобразила свој живот са Господом, постала света и у том смислу бивамо сви дио ње и она дио нас, поготово овдје у Сарајеву - рекао је он.

Десну руку Свете Текле из Антиохије донио је Свети Сава 1233. године, а патријарх српски Арсеније Четврти Јовановић 1730. године поклонио је цркви у Сарајеву као знак захвалности за велику помоћ опстанку Пећке патријаршије под Османском владавином.

Светој литургији и свечаном ручку присуствовао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић који је изразио задовољство због великог броја вјерника.

- Српска заједница у Сарајеву је мала, али је значај ове цркве огроман и показатељ је вјековног присуства Срба на овим просторима - рекао је Иванић и изразио жељу да у Сарајеву буде више Срба.

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић рекао је да Стара црква има велики значај за православне вјернике и за Србе, али да је њен значај недовољно приближен народу.