latinica  ћирилица
07/10/2015 |  14:49 | Аутор: СРНА

Бањалука: Њемачки привредници заинтересовани за сарадњу

Представници њемачке покрајине Рајнланд Фалц заинтересовани су за сарадњу са Бањалуком у области машиноградње, текстилне и дрвопрерађивачке индустрије, истакнуто је на састанку делегације ове покрајине са градоначелником Бањалуке Слободаном Гаврановићем.
Градска управа Бања Лука - Фото: РТРС
Градска управа Бања ЛукаФото: РТРС

Гаврановић је рекао да Бањалука има интерес за развој сарадње у овим привредним гранама, али и уопште за сарадњу бањалучке регије са покрајином Рајнланд Фалц.

"Ми смо представили своје могућности, али треба имати у виду да је ово само један дио посјете Републици Српској и да ће се о детаљима сарадње разговарати и на наредним сусрета", рекао је Гаврановић новинарима у Бањалуци након састанка.

Он је навео да је ријеч о сарадњи са њемачком покрајином у којој се налази бањалучки град партнер - Кајзерслаутерн и са чији техничким факултетом сарађује Машински факултет у Бањалуци.

Представник привредника њемачке покрајине Рајнланд Фалц Џо Вајнгартен захвалио је Гаврановићу за пријем и истакао да покрајина из које долази спада међу најразвијеније и да је константно у потрази за партнерима за развој.

"Послије првих разговора немогуће је очекивати конкретне и опипљиве резултате, али смо могли да дефинишемо битне црте сарадње", рекао је Вајнгартен, говорећи о будућој сарадњи Бањалуке и Кајзерслаутерна, односно њихових регија.

Састанку градоначелника Бањалуке и делегације њемачке покрајине Рајнланд Фалц присуствовали су и представници Привредне коморе регије Бањалука.