latinica  ћирилица
07/10/2015 |  15:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка- Усвојен нови концепт збрињавања избјеглица

Њемачка Влада усвојила је данас нови концепт збрињавања избјеглица и за политичког координатора именовала шефа Канцеларске службе Петера Алтмајера, док су оперативни, стручни, организаторски, правни и финансијски аспекти избјегличке кризе и даље у рукама Министарства унутрашњих послова, преносе њемачки медији.

Министар унутрашњих послова Томас де Мезијер је нови концепт оцијенио као напредак.

- Са данашњим новим концептом владе учињен је важан корак, како би се и организацијски изашло на крај са изазовима у вези са великим бројем избјеглица - рекао је Де Мезијер, пренијели су њемачки медији, који су јуче, најављујући концепт, писали да је то, заправо, шамар за де Мезијера.

- Већ седмицама влада хаос у избјегличком питању и сада је Ангели Меркел доста тога. Укупна координација мора бити повезана у Канцеларској служби. То је шамар министру унутрашњих послова - наводи магазин Шпигел, уз фотографију Меркелове и де Мезијера.

Штампа пише да ће Алтмајерова координација и даље спадати у надлежност министра, али под вођством Канцеларске службе.

- Помоћ избјеглицама у Њемачкој дјелује лоше организована и са свих страна стиже критика. Сада стиже ново преструктурирање, предводничка улога је на Канцеларској служби. Меркел жели да њени људи имају одговорност - пише њемачка штампа.