latinica  ћирилица
07/10/2015 |  16:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Почео Сајам лова, риболова и спорта у Новом Саду

На Новосадском сајму данас је отворен 48. Сајам лова, риболова и спорта (ЛОРИСТ) на коме учествује 250 излагача из шест земаља.
На Новосадском сајму данас је отворен 48. Сајам лова, риболова и спорта (ЛОРИСТ) - Фото: ТАНЈУГ
На Новосадском сајму данас је отворен 48. Сајам лова, риболова и спорта (ЛОРИСТ)Фото: ТАНЈУГ

Сајам је отворио државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић који је рекао да се значај одржавања те сајамске манифестације може сагледати са више аспеката, прије свега, као могућност непосредног увида у стање ловства као дјелатности од општег интереса у Републичи Србији.

"Други аспект је промоција ловног туризма, као и презентација програма и пројеката за унапређење те веома значајне гране туризма , рекао је Голубовић.

Он је додао да се трећа димензија значаја ЛОРИСТ-а огледа у успостављању нових контаката и добијању информација о најсавременијим научним и стручним достигнућима у области ловства и ловног туризма.

Голубовић је најавио да је Министарство пољопривреде и заштите животне средине, преко Управе за ловство, у финалној фази израде стратешких законских докумената које ће, како је казао, " ловство Србије ставити на прави пут и омогућити му да уђе у заједницу европских ловачких удружења".

"Кључ успјеха у унапређењу очувању дивљачи у Србији лежи у томе да се општи интерес стави изнад личног и да се стане на пут незаконитом лову и противправним активностима интересних група и неодоговорних појединаца, јер је управо то главни узрок уништења дивљаци у нашим ловиштима", рекао је Голубовић.

Директор Новосадског сајма Слободан Цветковић казао је да ЛОРИСТ представља другу по величини и важности сајамску манифестацију, одмах послије Међународног пољопривредног сајма.

"Редовну атрактивну понуду ловачке опреме и оружја, ове године употпунили смо са додатних 20 излагача из сегмента риболова јер смо схватили да је та грана претходних година била мало запостављена", рекао је Цветковић.

Он је појаснио да је овогодишњи ЛОРИСТ конципиран тако да је петак, 9. октобар резервисан за ловачки дан када ће бити орагнизована такмичења у кувању ловачких паприкаша, пуцању глинених голубова и другим вјештинама из свијета ловства, а субота, 10. октобар, резервисана за риболовце и такмичење у кувању рибље чорбе, те у пецању "штек" техником, гдје ће наступити и неки свјетски шампиони.

У Новом Саду данас у отворени сајмови лова, риболова и спорта, хортикултуре, еко свијет и шумарства, а сутра ће бити отворени Сајам туризма и Сајам коњарства.