latinica  ћирилица
08/10/2015 |  08:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Додик: Политика Српске је одбрана од оних који не желе њено постојање (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске, који је присуствовао у Бечу предизборном скупу Слободарске партије Аустрије, позвао је Србе да, на изборима 11.октобра за градске и покрајинске власти у главном граду Аустрије, свој глас дају ФПО и њеном лидеру Штрахеу, за којег је казао да је прави и искрени пријатељ српског народа.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Политика у Републици Српској, како је нагласио Додик, није усмјерена ни против кога у БиХ, али јесте одбрана од оних који желе да Српска не постоји.

- Не желимо да изгубимо нашу Републику, јер су се многи борили за њу и многи је воле. Тако као што сте ви, Срби који живите у Аустрији, увијек загледани у осјећај љубави према завичају, тако и ми волимо Србију, исто онолико колико волимо Српску - рекао је Додик.

Он је оцијенио да је БиХ "склепана" држава, која је експеримент на којем су западњаци послали трећеразредне дипломате да вјежбају над нама.

На нама је, како је рекао, да ли ћемо те трећеразредне дипломате прихватити или не, додајући да то не значи да не поштујемо земље и народ из којих долазе.

- Они су ме натјерали да поштујем њихове земље и народ колико они нас поштују. Мислим да је у томе мјера. Ми  на Балкану управо имамо проблем јер у странцу који дође да се вјежба на нама видимо неко божанство, а могу лично да посвједочим да то није тако - додао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и лидер Слободарске партије Аустрије /ФПО/ Хајнц-Кристијан Штрахе (Фото: СРНА)

- Аустрија је нова домовина многих наших људи, а и ми се загледамо у Аустрију као примјер доброг живота, те је лијепо да постоје људи у тој земљи који желе да нам помогну и који разумију шта радимо. У Штрахеу сам упаво видио човјека који разумије нашу укупну ситуацију, прелазећи преко стереотипа, схватајући истинито стање - увјерен је Додик.

Он је подсјетио да су Срби стари народ који воли своју историју, идентитет, цркву, писмо и језик и да ништа од тог није усмјерено против других.

- За нас успјех ФПО показује да се нормално можете борити за свој народ и државу, да то није јерес. Нама су управо другачије саопштавали до сада. Ми само бранимо наше право на нашу државу, а данас имамо двије - Србију и Републику Српску - подвукао је Додик.

- Сви Срби који живе у Бечу морају разумијети да треба да подрже ову странку , јер је то добро за Србе у Аустрији. Почео сам и у Српској да водим кампању за Штрахеа, а ако наставим тако он ће бити најпознатија личност код нас - рекао је Додик.

Поводом недавне посјете Бечу, Додик је рекао да је видио да су неки с узнемирењем реаговали.

- Кажу да сам националиста. Али ја то нисам. Ја само волим Србе и никога не мрзим. Имам пријатеље Бошњаке, Хрвате. Знам да има много добих људи у свим народима. Овдје се ради о политици, а ја као предсједник представљам народ - нагласио је Додик.

Он је позвао Србе на јединство, указујући да је проблем наше нације нејединство, наша склоност да повјерујемо другима прије него сами себи.

- Срби, који живе у Аустрији, не требају Републику Српску само да би доносили новац. Треба да дате глас Штрахеу како би имао гдје да дођем у аустријски парламент. Свједок сам да је око себе окупио добре Србе, којима је партја дала шансу - подвукао је Додик изразивши увјерење да ће ФПО у недјељу остварити велику побједу.

Срби су преживјели и превазишли борбу за опстанак, пошто су били под вишевјековном окупацијом Отоманског царста, али касније и неправду, нешто што тек предстоји западној Европи, оцијенио је лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе на предизборном скупу са Србима.

Штрахе је казао да је предизборна кампања показала да многи људи мигранстког поријекла подржавају странку, јер су видјели да ФПО не мрзи странце, већ цијени поштене људе, без обзира одакле долазили.

Истовремено је указао да постоји страх од исламизације, додајући да нема ништа против било које вјере, а тако ни ислама, али да проблем настаје када дође до мијешања вјере и политике, те да треба пазити да се због тога не добије ситуација каква је била на простору бивше Југославије, а каква је сада на Блиском истоку гдје се људи убијају због друге вјере.

Штрахе је подвукао да су Срби и Аустријанци хришћани који имају заједничке вриједности, културу и традицију, које дијели само језик, те да треба још снажније да буду јединствени, како Европа не би пропала.

- У недјељу, 11. октобра имамо шансу да у Бечу пишемо историју, први пут послије седам деценија владавине Социјалдемократске партије, преузмемо власт. Први пут имамо шансу да постанемо прва политичка снага и само тако можемо спријечити црвено-зелену владу - увјерен је Штрахе.

Иако не буде био градоначелник послије ових избора, пошто предвиђа да ће се све остале странке удружити против ФПО, Штрахе очекује да ће најкасније за три године постати канцелар.