latinica  ћирилица
08/10/2015 |  08:13 | Аутор: Б92

Путин позитивно оцијенио акцију у Сирији

Руски предсједник Владимир Путин дао је високу оцјену досадашњим резултатима операције руске војске у Сирији.

Он је нагласио током сусрета с министром одбране Сергејом Шојгуом да конфликти попут сиријског треба да буду окончани политичким путем.

"За сумирање резултата још је рано, али то што је учињено, заслужује високу позитивну оцјену", рекао је Путин, преноси Тасс.

Врховни командант Оружаних снага Русије рекао је да су у руску операцију у Сирији укључени бродови Каспијске флоте, који су успјешно погодили циљеве.

"То што смо пуцали из вода Каспијског мора на растојању око 1.500 километара оружјем високе прецизности и погодили све постављене циљеве - говори о доброј припреми и предузећа намјенске индустрије и доброј припреми кадрова", рекао је Путин.

Руски ТВ канал "Раша тудеј" указује да на Каспијско море излазе Русија, Иран и још три земље, и да је за овај напад очигледно још била потребна сарадња Ирана и Ирака, јер ракете морају да прелете кроз њихов ваздушни простор како би стигле до Сирије.

Предсједник Русије је на сусрету са Шојгуом потврдио задатак руске војске да синхронизује дејства са сиријском војском.

"Очекујем да ће даљњи рад, као што смо се договарали, бити синхронизован са дејствима сиријске војске на копну и да ће дејства наших Војно-космичких снага ефикасно подржавати офанзивну операцију сиријске војске", казао је Путин.

Руске агенције преносе да се руски предсједник у изјави коју је пренијела "ТВ Русија-1" заложио за могућност удруживања војске сиријског предсједника и Слободне сиријске војске и саопштио да је француски предсједник Франсоа Оланд изнио приједлог да се у борби против ИД удруже напори Асадове војске и ССВ.

Путин је поручио Шојгуу да се подржи та иницијатива и да се одржава контакт са другим страним партнерима.

"Током моје посљедње посјете Паризу,предсједник Француске, господин Оланд изнио је интересантну идеју, према којој би било могуће, како мисли, да се проба, у сваком случају удруживање напора армије владиних снага, армије предсједника Асада и тзв. ССВ", рекао је Путин, додајући да Русија не зна "гдје је" та војска и "ко њоме командује".

"Међутим, ако се пође од тога да је то борбено крило тзв. здравог дијела опозиције, ако би успјело удруживање напора у борби против заједничког непријатеља, терористичких организација, ИД, Фронта ал-Нусра и оних који су са њима, тада би биле створене добре претпоставке за политичко рјешење у Сирији", рекао је предсједник Русије.

Путин је истакао да је потребно наставити рад са страним партнерима, јер "без њиховог учешћа, без учешћа Саудијске Арабије, Турске, САД, Ирана, Ирака и сусједних држава, наравно, тај посао на прави начин тешко да ће бити организован".

Путин је, такође, додао да страни партнери у Сирији могу руској војсци да доставе циљеве које сматрају да имају везе са терористичким групама и да ће руске Војно-космичке снаге нанијети ударе по њима.

"Ако тврде да знају ситуацију боље, јер су више од годину дана активни на сиријској теритоирји, узгред буди речено - нелегално, то сам им рекао, али ако су активни и знају ситауцију боље, нека нам дају циљеве које су пронашли за то вријеме и ми ћемо их урадити", казао је Путин.

Руска авијација од 30. септембра наноси ударе на објекте ИД у Сирији и сачињава је више од 50 авиона и хеликоптера,операцији се прикључила и руска морнарица.

Руска војска дјелује у Сирији на позив Асада  а не планира да учествује у копненим операцијама, подсјећа Тасс.