latinica  ћирилица
08/10/2015 |  08:50 | Аутор: СРНА

Сарајево: СИПА ухапсила 15 лица (ВИДЕО)

Агенција за истраге и заштиту /СИПА/ БиХ рано јутрос на подручју Сарајева започела је оперативне акције кодних назива "Корал" и "Танго", у току којих је слободе лишено 15 лица осумњичених за организовани криминал, пореску утају и навођење на проституцију.

У оквиру акције "Корал" слободе је лишено 11 лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организованог криминала у вези с кривичним дјелима пореска утаја, угрожавање безбједности, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, оштећење туђе ствари, тешка крађа и организовање отпора.

Првоосумњичени у овој акцији доводи се у вези и с навођењем на проституцију, саопштено је из Сипе.

У току су претреси објеката на 10 локација ради проналажења и привременог одузимања додатних предмета који могу послужити као доказ у даљњем поступку.

У оквиру акције "Танго" слободе је лишено пет лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело навођење на проституцију.

Ове активности реализују се по наредбама Кантоналног суда у Сарајеву и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, а резултат су вишемјесечних истрага које су провели истражиоци Сипе под надзором Кантоналног тужилаштва.

Међу ухапшенима и бивши власник хотела "Холидеј" 

У акцији "Корал" ухапшено је лице чији су иницијали А.Ч. које се доводи у везу са навођењем на проституцију.
Позивајући се на изворе блиске истрази, федерални медији наводе да је ријеч о првоосумњиченом Алену Ченгићу, бившем власнику хотела "Холидеј рисорт" и власнику ресторана "Парк принчева".

Поред А.Ч, у акцији су ухапшена лица са иницијалима  А.Х, М.П, В.А, Ј.К, С.Б, Ј.Ш, Е.С, Д.И, А.С. и Х.М.

Портпарол Сипе Кристина Јозић рекла је  да су ова лица осумњичена да су од јула 2014. до јула 2015. године, с циљем прибављања противправне имовинске користи, а посредством правног субјекта "Холидеј рисорт", управљала и располагала већим дијелом имовине овог хотела тако што су организовали пословање хотела, вршила контролу прихода и расхода, те на друге начине вршила контролу над његовим радом".

Она је додала да су припадници организоване криминалне групе, користећи разне видове уцјена, пријетњи, застрашивања и физичких напада и малтретирања усмјерених према личној и имовинској безбједности привременог стечајног управника и запослених у хотелу "Холидеј" изазивала страх и неповјерење према полицијским и правосудним структурама у БиХ.

- Осумњичене особе у овом предмету користиле су услуге њима оданих лица као што су ИТ стручњаци који су им противзаконито инсталисали одређене софтверске програме и апликације посредством којих су прикривали стварне приходе и на тај начин избјегавали плаћање пореских обавеза у износу већем од више стотина хиљада КМ - појаснила је Јозићева.

Претресени су објекти на 10 локација с циљем проналажења и привременог одузимања додатних предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Паралелно са овом акцијом, проведена је и акција "Танго" у којој је слободе лишено пет лица због основане сумње да су починили кривично дјело навођење на проституцију. Слободе су лишени С.Д, К.Е, А.К, Е.Љ. и С.З.