latinica  ћирилица
08/10/2015 |  08:52 | Аутор: Б92

Меркелова: Критичари нису у праву, имам план

Њемачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да има план и да нису у праву критичари који је оптужују за лоше управљање избјегличком кризом.

У Њемачкој је ове године азил тражило више од пола милиона избјеглица.

Чланови Меркелиног блока десног центра су претходних дана тражили ограничење броја избјеглица којима може да буде дозвољен улазак у земљу.

У изјави за њемачки радио АРД, Меркел је рекла да таква ограничења нису законски могућа.

Канцеларка је истакла да, као шеф Хришћанске партије, не жели да учествује у такмичењу ко ће бити мањи пријатељ избјеглицама.

Према подацима њемачког Министарства унутрашњих послова, објављеним у сриједу, у Њемачку је прошлог мјесеца дошло 164.000 тражилаца азила.

Од почетка године до краја септембра у Њемачку је дошло око 577.000 миграната.

Званичан захтјев за азил прошлог мјесеца је поденијело 43.000 људи, што је 126 одсто више него у септембру прошле године. Око трећина њих је из Сирије, а затим их је највише из Албаније, Авганистана, Ирака и Србије.

Данас ће у Луксембургу бити одржана конференција о масовном приливу избјеглица са Средњег истока, на којој учествују министри правосуђа и унутрашњих послова ЕУ и министри тих ресора из Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Косова, Србије, као и Турске, Либана и Јордана.

У нацрту саопштења у које је агенција АП имала увид, наводи се да ће се европски министри унутрашњих послова сложити да све мјере морају бити предузете да се избјеглицама којима није одобрен улазак у земље ЕУ осигура повратак у матичне земље.