latinica  ћирилица
08/10/2015 |  08:56 | Аутор: Б92

Крај једне епохе: Норвежани начињу своје благо

Норвешка планира да, први пут у историји постојања њеног 820 милијарди долара "тешког" сувереног националног фонда, посегне за средствима из те касе.
Норвешка, Осло (Фото: visitoslo.com) -
Норвешка, Осло (Фото: visitoslo.com)

Држава жели да запуши буџетске рупе настале због мањка нафтних прихода, као и да стимулише привреду, изјештава њујоршка агенција "Блумберг".

Мањинска коалиција у норвешкој влади планира да наредне године потроши 208 милијарди круна свог нафтног богатства, што је изнад прилива од 204 милијарде круна, колико предвиђа да ће добити са нафтних и гасних поља у иностранству, сходно закону о буџету за 2016. Њујоршка агенција оцјењује да то имплицира повлачење 3,7 милијарди круна из националног фонда, послије овогодишњег прилива од 38 милијарди круна.

"Добро смо припремљени за ситуацију налик овој, с обзиром на обим актуелних прихода. Садашњи приходи, који обухватају камате, дивиденде и још неке ставке, готово су једнаки буџетском дефициту, односно у висини су од 200 милијарди круна", изјавила је портпаролка тог фонда, Марте Скар.

Узимање средстава из националног фонда за покривање буџетских потреба долази у тренутку када руководиоци тог фонда, чији је задатак да чувају богатство за будуће генерације, упозоравају да ће се Норвешка такође суочити са мањим повраћајима услијед рекордно ниских каматних стопа.

Према пројекцијама владе у Норвешкој, бруто домаћи производ земље ће ове године порасти за 1,3 одсто, а у наредној години за 1,8 одсто. Стопа незапослености ће скочити на 4,4 одсто у 2015. години и на 4,5 одсто у 2016. години, док ће нафтне инвестиције пасти у овој, као и у наредне двије године.

Влада је, такође, саопштила да ће потрошити 4,0 милијарде круна на план запошљавања, најављујући такође смањење корпоративног пореза на 22,0 одсто до 2018. године са актуелних 27,0 одсто.

Цијене нафте су у протеклим мјесецима доживеле колапс, што је умањило пореске приходе Норвешке од нафтних активности и износ дивиденди за око две петине, направивши тако "рупу" у буџету за 2016. годину, преноси агенција Франс прес.