latinica  ћирилица
08/10/2015 |  09:05 | Аутор: СРНА

Јемен: Бомбардована свадба, десетине погинулих

Најмање 23 људи који су били на свадби у Јемену погинуло је у вадушном нападу војне коалиције предвођене Саудијском Арабијом, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на изјаве свједока и локалних медицинских радника.

То је већ други ваздушни напад у Јемену у коме су страдали сватови у протеклих недјељу дана.

Инцидент се догодио јуче у покрајини Дамар, око 50 миља јужно од главног града државе Сана, преноси "Спутњик".

Најмање један од тројице синова који су се венчавали на заједничкој церемонији погинуо је у посљедњем ваздушном нападу.

Укупан број погинулих могао би да буде већи јер се претпоставља да има још тијела под рушевинама куће у којој се одржавала церемонија вјенчања, саопштио је начелник хитне службе у болници у Дамару Сафван ал Анси.

У Јемену је у току војни сукоб између владе и Хути шиитских побуњеника, главних опозиционих снага у земљи које су у јануару присилиле владу да поднесе оставку.

Коалиција арапских држава на челу са Саудијском Арабијом покренула је у марту ваздушне нападе у Јемену. Ваздушни удари су покренути на захтјев јеменског предсједника Абед Рабо Мансур Хадија, како би се побуњени Хути истјерали са окупираних подручја.

Коалиционе ваздушне снаге су 28. септембра испалиле пројектиле на шатор у којем се одржала церемонија вјенчања у југозападном јеменском селу Вахијах, у близини луке Мока на Црвеном мору. Том приликом убијено је на десетине људи, укључујући осморо дјеце.

На стотине цивила убијено је током јеменског сукоба и око 80 одсто становништва ове земље тренутно треба хитну хуманитарну помоћ, наводи се у подацима УН.