latinica  ћирилица
08/10/2015 |  09:17 | Аутор: СРНА

Хрватска: Тужбе због блокаде границе

Најмање неколико десетина српских привредника тужиће Хрватску због губитака током недавне блокаде границе са Србијом, а тужбе би појединачно могле да износе и до 60.000 евра.
Колона камиона на прелазу Батровци, архив - Фото: Beta/AP
Колона камиона на прелазу Батровци, архивФото: Beta/AP

Током шест дана, колико је била блокирана граница између Хрватске и Србије, више од 600 камиона претрпјело је штету која се мјери милионима евра, пише "Блиц".

Више од 60 привредника јавило се Привредној комори Србије због проблема приликом блокаде теретног саобраћаја у Хрватској.

Велики број притужби, вјероватно, ће бити искориштен за тужбу против Хрватске и њеног премијера Зорана Милановића који је Србији због мигрантске кризе недавно објавио царински рат - каже извор "Блица" из ПКС.

Према његовим тврдњама, неће сви привредници који су се јавили ПКС поднијети тужбу, а они који то учине могли би да потражују и 60.000 евра.

"Директна штета је покварена роба. Пропадале су маслине, грожђе... Многе фирме су плаћале пенале због неиспоручене робе, а некима су отказивани послови", каже саговорник листа.

Милан Ретић возио је 24 тоне грожђа из Грчке за Италију. Роба је била прве класе, а послије три дана квалитет је био испод онога који је Италијан поручио. Ретић је поруџбину вриједну 40.000 евра вратио послије шест дана.