latinica  ћирилица
08/10/2015 |  09:41 | Аутор: СРНА

НАТО разматра ситуацију у Сирији

Министри одбране НАТО-а састаће се данас у Бриселу ради разговара о ситуацији у Сирији, гдје од прошле седмице трају ваздушни удари Русије.

Састанак је заказан дан након што су сиријске трупе и милиција, уз подршку руских борбених авиона и ратних бродова из Каспијског мора, извршили први велики координисани напад на сиријске побуњенике, преноси АФП.

НАТО је спреман да пошаље трупе у Турску да би бранио свог савезника од пријетњи са јужног крила, изјавио је данас генерални секретар ове организације Јенс Столтенберг.

"НАТО је спреман да брани све савезнике од било каквих пријетњи, укључујући Турску", рекао је Столтенберг новинарима уочи састанка министара одбране чланица Алијансе.

Он је додао да је НАТО већ одговорио повећавањем капацитета, способниости и спремности да размјести снаге на југу, укључујући Турску. Он је додао да су руски ваздушни и ракетни удари у Сирији "разлог за бригу".

Од почетка антивладиних протеста 2011. године, који су прерасли у грађански рат у Сирији, милитанти "Исламске државе" заузели су већи дио ове државе.

Области које су погођене у јучерашњем комбинованом нападу су под контролом побуњеничких снага које имају подршку САД.

Званична Москва тврди да подржава циљеве Запада у погледу спречавања ширења групе "Исламска држава".

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обавијестио је руског предсједника Владимира Путина да су претходног дана четири руска ратна брода у Капспијском мору испалила 26 пројектила на положаје "Исламске државе" у Сирији.