latinica  ћирилица
08/10/2015 |  10:27 | Аутор: СРНА

Вучић: Не идем у Албанију због политизације утакмице

Премијер Србије Александар Вучић одлучио је да не иде на фудбалску утакмицу између репрезентација Србије и Албаније због политизације тог спортског догађаја, а најоштрије је осудио хулигански напад албанских навијача на фудбалере Србије.

"Због несвакидашње политизације једног спортског догађаја, после више телефонских разговора са албанским премијером /Едијем/ Рамом, донео сам одлуку да не путујем у Елбасан како би главни актери фудбалске утакмице били спортисти", навео је Вучић у писму јавности.

Вучић је затражио од албанских власти да свим грађанима Србије који буду присуствовали овој утакмици обезбиједе пуну сигурност прије, за вријеме и послије одржавања утакмице.

Он је пожелио српским фудбалерима успјех и побједу, али их је, прије свега, замолио да се боре за грб и заставу Србије, поручивши да ће их, без обзира на то да ли ће побиједити или изгубити, као премијер Србије сачекати и пожељети им много нових побједа у будућности.

Вучић је подсјетио да су Србија и Албанија у претходних годину дана радиле много на међусобном разумијевању и успостављању редовних контаката који доприносе бољој политичкој и економској сарадњи двије земље, послије деценија ћутања и замрзнутог непријатељства.

"Почели смо да разговарамо о великим и важним пројектима, као што су изградња ауто-пута Ниш - Драч и пруге Београд - Подгорица - Скадар - Тирана. Знам добро да је и данас лакше и популарније подизати тензије јер увек је једноставније изабрати линију мањег отпора и приклонити се мржњи уместо рационалном сагледавању будућности", навео је Вучић.

Он у писму оцјењује да су албански премијер Еди Рама, као и руководство Србије, размјеном најбољих студената послали важну поруку, не само својим народима већ и цјелокупном свијету да озбиљно и одговорно гледају у будућност региона, Србије и Албаније.