latinica  ћирилица
08/10/2015 |  10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Китаровић: Миграциони талас затекао Хрватску неприпремљену

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да је миграциони талас затекао Хрватску неприпремљену иако је могао бити предвиђен још прије неколико мјесеци, те да је Загреб требало да координише припреме за тај талас са Бриселом и сусједним земљама укључујући Србију, преноси данас мађарска агенција МТИ.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: dnevnik.hr
Колинда Грабар КитаровићФото: dnevnik.hr

Она је синоћ, у интервјуу мађарској телевизији М1 током посјете Мађарској, рекла да се мора признати да је хрватски систем за управљање миграционом кризом "колабирао" у року од пар сати.

"Протраћили смо неколико мјесеци. Требало је да координишемо припреме са сусједним земљама, Македонијом, Србијом, Мађарском, Словенијом и Аустријом, и другима, као и са Бриселом", истакла је Грабар-Китаровић.

Она је указала да Хрватска жели да помогне свим тим људима, али је напоменула да би требало правити разлику између миграната и избјеглица.

Такође је подсјетила да је раније упозоравала да питање миграције има не само хуманитаран, већ и економски и социјални аспект.

Хрватска се не противи миграцији и не жели да забрани мигрантима улазак у ЕУ, али жели да има контролу над догађајима, истакла је Грабар-Китаровић, додавши да су регистрација и узимање отисака пристију обавезни.

Како је упозорила, Европа би требало да очекује да ће миграциони талас потрајати те да је, сходно томе, потребна дугорочна миграциона политика.

Хрватска предсједница је позвала на тражење рјешења за проблем миграције у његовим корјенима, у сарадњи са Турском и Либаном, додавши да је заштита граница Европе такође императив.

Кад је ријеч о билатералним односима Хрватске и Мађарске, она је примјетила да је размјена реторике о питању миграције у извјесној мјери довела до затегнутости у односима између двије земље, али је подвукла да је то само "привремена" ситуација и истакла да је у Мађарску дошла као пријатељ.