latinica  ћирилица
08/10/2015 |  11:23 | Аутор: РТРС

Додик: Политика Српске је одбрана од оних који не желе њено постојање

Предсједник Републике Српске, који је синоћ у Бечу присуствовао предизборном скупу Слободарске партије Аустрије, позвао је Србе да, на изборима 11. октобра за градске и покрајинске власти у главном граду Аустрије, свој глас дају овој странци и њеном лидеру Хајнц-Кристијану Штрахеу, за којег је рекао да је прави и искрени пријатељ српског народа.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Аустрија је нова домовина многих наших људи и лијепо да постоје људи у тој земљи који желе да нам помогну и који разумију шта радимо, рекао је Додик и додао да је у Штрахеу видио човјека који разумије нашу укупну ситуацију, прелазећи преко стереотипа. Штрахе је рекао да је предизборна кампања показала да многи људи мигранстког поријекла подржавају његову странку, која не мрзи странце, већ цијени поштене људе. 

 Политика у Републици Српској, како је нагласио предсједник Српске, није усмјерена ни против кога у БиХ, али јесте одбрана од оних који желе да Српска не постоји. Оцијенио да је БиХ "склепана" држава и експеримент у који су западњаци послали трећеразредне дипломате да се вјежбају. Подсјетио је да су Срби стари народ који воли своју историју, идентитет, цркву, писмо и језик и да ништа од тог није усмјерено против других.

"Не желимо да изгубимо нашу Републику, јер су се многи борили за њу и многи је воле. Тако као што сте ви, Срби који живите у Аустрији, увијек загледани у осјећај љубави према завичају, тако и ми волимо Србију, исто онолико колико волимо Српску", рекао је Додик.

 Указујући да постоји страх од исламизације, лидер Слободарске странке истакао је да његова странка нема ништа против било које вјере, али да проблем представља када дође до мијешања религије и политике. Истовремено је указао да постоји страх од исламизације, упозоривши да је потребно избјећи у ситуацију каква је била на простору бивше Југославије, а сада на Блиском истоку, гдје се људи убијају због друге вјере.

 „Срби и Аустријанци су хришћани који имају заједничке вриједности, културу и традицију, и које дијели само језик, те да треба још снажније да буду јединствени, да Европа не би пропала", рекао је Штрахе.

 У недјељу, 11. октобра у Бечу се одржавају градски и покрајински избори, а Слободарска партија се нада, да би први пут након седам деценија владавине Социјалдемократске партије, могла да преузме власт. Немања Дамњановић, који се налази на њиховој листи, могао би бити први Србин који ће сјести у бечку Скупштину.