latinica  ћирилица
08/10/2015 |  11:32 | Аутор: Б92

САД: Неочекиван скок залиха нафте

Цијене нафте су током трговања у Азији наставиле да расту, јер су инвеститори били фокусирани на раст залиха и производње "црног злата" у САД.

Раст цијена подстакла је и изјава генералног секретара Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) да ће тражња у овој години расти.

У пријеподневној трговини у Азији, цијена америчке "лаке" нафте за испоруке у новембру порасла је за девет центи, на 47,90 долара, док је сирова нафта "брент" за новембарске испоруке коштала осам центи више, односно 51,41 долар по барелу, преноси Франс прес.

Цијене нафте су синоћ пале, након што је извјештај америчког министарства енергетике показао да су залихе комерцијалне нафте порасле више од очекиваног у недјељи закључно са 2. октобром, што указује на слабију тражњу у земљи која је највећи свјетски потрошач нафте.

Залихе у САД су у том периоду порасле за 3,1 милион барела, изнад тржишних очекивања од 2,25 милиона барела, на укупно 461 милион барела, што је за 27 одсто више у односу на исти период лани. Са друге стране, америчка производња нафте неочекивано је порасла за 76.000 барела дневно, што је распршило наде у погледу смањења прекомјерних глобалних залиха.

Трговци, такође, разматрају изјаву генералног секретара Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), Абдале Салема ел-Бадрија, који је прије два дана изјавио да ће тражња за нафтом порасти више од пројектованог у овој години.

- Процјене су да ће свјетска тражња нафте порасти за 1,5 милиона барела дневно у 2015. години, што је више од првобитних процјена - наводи се у саопштењу ел-Бадрија достављеном Међународном монетарном фонду (ММФ).