latinica  ћирилица
08/10/2015 |  11:56 | Аутор: СРНА

НСРС: План парцелације ускладити са Законом о грађењу (ВИДЕО)

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, рекла је да је доношење одлуке о изради плана парцелације за ауто-пут Бањалука - Добој потребно због њеног усклађивања са одредбама Закона о уређењу простора и грађењу.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Голићева је навела да је ову одлуку потребно донијети и због њеног усклађивања са измјеном и допуном просторног плана Републике Српске, чији је рок важења до 2025. године.

- Раније је прописано да је до 2018. године неопходно завршити изградњу ауто-пута Бањалука - Добој - подсјетила је Голићева, представљајући Приједлог одлуке о изради плана парцелације за ауто-пут Бањалука - Добој, који је по скраћеном поступку размотрила Народна скупштина Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је и Приједлог одлуке о изради зонинг плана подручја посебне намјене Андрићград ,по скраћеном поступку.

Голићева је нагласила да је циљ доношења ове одлуке усклађивање са измјеном и допуном Просторног плана Републике Српске.

- Андрићград је планиран као дио посебне туристичке дестинације вишеградског туристичког подручја, које је дефинисано као подручје првог ранга, односно великих туристичких потенцијала - додала је Голићева.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је и  Приједлог одлуке о изради просторног плана подручја посебне намјене "Аеродром Бањалука" ради његовог усклађивања са измјеном и допуном Просторног плана Републике Српске до 2025. године.

Образлажући приједлог ове одлуке, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је у парламенту Републике Српске да је Јавно предузеће "Аеродроми Републике Српске" покренуло иницијативу за израду Просторног плана подручја посебне намјене "Аеродром Бањалука".

- Иницијатива је покренута јер комплекс аеродрома и безбједност корисника аеродрома при полијетању и слијетању ваздухоплова треба заштитити на начин да се спријечи неконтролисана и непланска градња на ширем простору - истакла је Голићева.

Циљ доношења овог планског акта је његово усклађивање са одредбама Закона о уређењу простора и грађењу, Закона о заштити природе и другим посебним прописима, наводи се у образложењу приједлога ове одлуке.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог одлуке о изради просторног плана подручја посебне намјене Клековача чији је циљ његово усклађивање са измјеном и допуном Просторног плана Републике Српске до 2025. године, одредбама Закона о уређењу простора и грађењу, Законом о заштити природе и другим посебним прописима.