latinica  ћирилица
08/10/2015 |  13:18 | Аутор: СРНА

Суспендовани Блатер, Платини и Валке

Предсједник Свјетске фудбалске федерације /ФИФА/ Сеп Блатер и његов могући насљедник Мишел Платини, предсједник Европске фудбалске федерације /УЕФА/, суспендовани су на 90 дана одлуком комисије за етику свјетске куће фудбала.

Комисија је изрекла исту мјеру и против генералног секретара ФИФА-е Жерома Валкеа, а бившем потпредсједнику ове организације Чунгу Монг-Јуну забрањено је да се бави фудбалом шест година и кажњен је новчано са 100.000 швајцарских франака.

- Основа за ове одлуке су истраге које води истражно одјељење комисије за етику - наводи се у саопштењу свјетске куће фудбала.

Швајцарско тужилаштво отворило је прошлог мјесеца кривичну истрагу о Блатеру поводом склапања уговора из 2011. године о телевизијским преносима на Карибима утакмица Свјетског купа, као и о наводној исплати два милиона франака Платинију.

Швајцарски државни тужилац рекао је да је статус Платинија између свједока и оптужене особе.

Платини је изјавио да га "ништа неће српијечити да осигура да се сазна истина о свему". "Нико не треба да сумња у моју одлучост да постигнем тај циљ", рекао је предсједник УЕФА-е.

Медији су прошлог мјесеца извијестили да је Валке умијешан у систем продаје улазница за утакмице Свјетског купа ради остваривања личног профита.