latinica  ћирилица
08/10/2015 |  14:44 | Аутор: СРНА

Лукач: Безбједносне јединице на висини задатка

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да су Специјална јединица Министарства унутрашњих послова Српске, Јединица за подршку Центра јавне безбједности Бањалука, Интервентна јединица Судске полиције и полиција Казнено-поправног завода Бањалука добро обучене и спремне за сваку врсту реаговања.
Туњице - вјежба - Фото: РТРС
Туњице - вјежбаФото: РТРС

Након заједничке вјежбе, која је данас организована у кругу КПЗ Бањалука, Лукач је оцијенио да је вјежба изведена веома успјешно, а јединице су показале спремност.

- Вјежба је показала да можемо да зауставимо нападе на затворе и да спријечимо бјекство, обезбиједимо сигурност других осуђеника, чувара, свог особља затвора, као евентуално и грађана који могу да се нађу у близини - рекао је Лукач.

Он је додао да је вјежба имала за циљ да покаже како ове снаге реагују у компликованим ситуацијама које могу да се десе у затворима, гдје је приказано спречавање покушаја бјекства, талачких ситуација и напада на чуваре.

Помоћник министра правде Републике Српске у ресору за извршење кривичних санкција Перо Дуњић нагласио је да је вјежба изведена на основу споразума свих безбједносних агенција Српске, МУП-а и Министарства правде.

Он је оцијенио да је вјежба била успјешна у сваком погледу.

Дуњић је рекао да је задатак Министарства правде да брине о осуђеним лицима од оног тренутка када уђу у круг казнено-поправних установа, док су у надлежности судова правоснажно осуђена лица која се нису јавила на издржавање казне.

Директор Казнено-поправног завода Бањалука Раденко Вујасин рекао је да је циљ вјежбе "Садејство 2015" да се сагледа обученост свих јединица.

Он је додао да бјекство из овог затвора посљедњи пут забиљежено прије седам година и од тада таквих покушаја није било, јер, како каже, у КПЗ-у ради високопрофесионалан кадар који зна свој посао.