latinica  ћирилица
08/10/2015 |  14:58 | Аутор: СРНА

Николић: Неприхватљив пријем самопроглашеног Косова у Унеско

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је данас у Љубљани да је пријем самопроглашеног Косова у Унеско апсолутно неприхватљив и замолио словеначког колегу Борута Пахора да Љубљана не подлегне притисцима и помогне Србији у вези са тим, упркос различитим ставовима о питању једнострано проглашене косовске независности.
Томислав Николић - Фото: Screenshot
Томислав НиколићФото: Screenshot

Николић је рекао да је пријем самопроглашеног Косова у Унеско за Србију неприхватљив по више основа, а прије свега због тога што је српска баштина неотуђиви дио бића српског народа, дио његове историје.

Николић је на заједничкој конференцији за новинаре, након разговора са Пахором, рекао и да је захтјев за пријем самопроглашеног Косова у Унеско правно неутемељен и негативно би се одразио на исход планираних експертских разговора о заштити имовине СПЦ и споменика српске културе на Косову и Метохији у оквиру дијалога Београда и Приштине.

"Насилним присвајањем српског наслеђа, Албанци са Косова и Метохије покушавају да фалсификују историју и индиректно подметну целом свету некакву косовску нацију као општеприхваћену чињеницу", рекао је Николић, додајући да је Пахору указао на парадокс да Албанци говоре да су њихови манастири, а те манастире Кфор и Косовска полиција чува управо од њих.

Говорећи о ситуацији у региону, Николић је рекао да се регион суочава са катастрофалном мигрантском кризом која једнако погађа све земље.

"Србија је одговорно приступила том проблему и обезбедила безбедан пролазак мигрантима ка земљама које су одређене као њихова крајња дестинација. Предузете су одговарајуће мере и мигрантима се пружа основна здравствена и социјална заштита, обезбеђена је хуманитарна помоћ, уз поштовање људских права", рекао је предсједник Србије.

Он сматра да је актуелну кризу могуће ублажити консензусом и договором на нивоу ЕУ.

"Нажалост, поједине земље региона нису биле спремне да се на одговарајући начин суоче са тим проблемом. Ми очекујемо да ЕУ учини додатне напоре да се поједине чланице понашају у складу са међународним правом, пре свега Повељом УН, Лисабонским уговором и бројним конвенцијама, протоколима и декларацијама", рекао је Николић.

Он је додао да је спољнотрговинска размјена Србије и Словеније стабилна и да је потребно уложити додатни напор да размјена, која је до јула достигла 497,8 милиона евра, буде значајно увећана.

"Када је ријеч о сарадњи у области инфраструктуре, Србија поздравља словеначку иницијативу да се потпише Писмо о намерама о изградњи Алпско-западнобалканског железничког теретног коридора који повезује Аустрију, Хрватску, Словенију, Србију, Бугарску и Турску", закључио је Николић.

Николић и Пахор заједно ће данас у Љубљани отворити споменик великану свјетске науке Михајлу Пупину.