latinica  ћирилица
08/10/2015 |  15:10 | Аутор: СРНА

Гаврановић: Заједнички пројекти су будућност Бањалуке и Београда

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић изјавио је да су заједнички пројекти у туризму и привреди будућност Бањалуке и Београда, чија сарадња превазилази интерес два града и представља општи национални интерес Србије и Републике Српске.
Гаврановић - дочек регате - Фото: СРНА
Гаврановић - дочек регатеФото: СРНА

Гаврановић, који је данас на ушћу Саве у Дунав дочекао учеснике Треће регате Бањалука - Београд, рекао је да ова манифестација има вишеструк значај, јер осим спортске и туристичке, има и еколошку, али и политичку димензију.

"Вода сама по себи има непрекидан ток, а тако су и везе између Бањалуке и Београда, Републике Српске и Србије - трајне и оне не могу бити прекинуте. Због тога је много симболике и у овој регати", рекао је Гаврановић новинарима у Београду.

Он је истакао да Београд и Бањалука треба да конкретизују сарадњу јер постоје велике могућности за сарадњу, не само у туризму него и у привреди.

"Заједнички пројекти и наступ код европских фондова су наша будућност. Мислим да можемо имати снажан наступ и да је то не само интерес градова него општи национални интерес, да Бањалука и Београд морају бити најразвијеније дестинације и у региону", рекао је Гаврановић.

Замјеник градоначелника Београда Андреја Младеновић изјавио је да Бањалука и Београд имају сјајну сарадњу која се гради дужи низ година и напоменуо да Београд са Бањалуком може да направи искорак када је ријеч о заједничким наступима према ЕУ и обезбјеђивању средстава из европских фондова за заједничке пројекте.

Младеновић је најавио да ће Београд и Бањалука покушати да већ сљедеће године остваре неке заједничке пројекте и истакао да сарадња ова два града представља и сарадњу од националног значаја - за народ Србије и Републике Српске.

Он је оцијенио да регата Бањалука - Београд представља симболику директне и нераскидиве везе Бањалуке и Београда.

"Учесници регате прешли су 505 километара, више дана су пловили Врбасом и Савом и показали да веза Републике Српске и Србије, Бањалуке и Београда јесте веза коју нико не може да покида. Ми само морамо да радимо на томе да те везе буду још јаче и присније, да градимо те односе да у сваком смислу, а посебно спортском и туристичком та сарадња буде на вишем нивоу", рекао је Младеновић.

Директор Туристичке организације Бањалука Остоја Барашин истакао је да је регата добар подстрек за туристичка збивања и изразио увјереност да ће ова манифестација наредних година постајати све масовнија.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић каже да је, према броју долазака и новцу који у Србији оставе грађани Републике Српске односно БиХ, то једно од најзначајнијих тржишта за Србију.

"Грађани Републике Српске, односно БиХ прошле године су у Србији потрошили 120 милиона евра. То је више од 10 одсто од укупног прихода Србије у туризму. Сматрам да тај процес треба да буде двосмеран, а и једни и други желимо да ти резултати буду бољи", рекао је Поповић.

Он је најавио да ће крајем октобра у Београду бити одржани "Дани Републике Српске" и да ће Туристичка организација Београда покушати да учини што више на промоцији те манифестације.