latinica  ћирилица
08/10/2015 |  16:09 | Аутор: РТРС

Француски привредници заинтересовани за сарадњу (ВИДЕО)

Спољно-трговинска размјена Француске и Републике Српске, могла би да буде знатно већа.
Жан Франсоа  Бенон - Фото: РТРС
Жан Франсоа БенонФото: РТРС

Република Српска, за сада, у Француску извози само обућу, одјећу и нешто метала, а ако се оствари додатна сарадња, размјена би била на нивоу европских земаља. Делегација француских привредника ових дана је у посјети привредницима на подручју Бањалуке, а за сутра је најављен састанак с градоначелником Бањалуке, али и представицима Владе Републике Српске. 

Жан Франсоа Бенон, директор Центра за економски развој департмана Валдуаз и савјетник за спољну сарадњу Владе Француске, изјавио је да имају идеје о могућој брзој сарадњи, прије свега, у области дрвне индустрије.

-  То је ваш велики потенцијал, а ми имамо потребе за тим. Такође, могућа је сарадња и у ИТ сектору, као и у електро и металној индустији - истакао је Бенон.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, рекао је да гостима желе да представе домаће капацитете у неким гранама за које сматрају да би могле бити заступљеније у трговинској размјени. То су, прије свега, прерађивачка индустрија и метални сектор, а како истиче, утисци француске привредне делегације су веома позитивни.