latinica  ћирилица
08/10/2015 |  16:36 | Аутор: СРНА

Милићи- проглашена епидемија заразне болести

Из Дома здравља "Свети Никола" у Милићима данас је саопштено да је у овој општини проглашена епидемија заразне болести због повећаног броја пацијената са желудачно-цријевним тегобама.

У саопштењу је наведено да се проблеми највише јављају код дјеце школског узраста, али и код одраслих различите старосне доби, а манифестују се у виду повраћања, пролива, болова у стомаку, повишене тјелесне температуре и малаксалости.

Директор Дома здравља Далибор Бачић рекао је да је ова установа обавезна да прогласи епидемију због енормног броја лица која се због уочених здравствених тегоба јављају љекарима.

"У ових седам до 10 дана свакодневно је било од 30 до 50 лица, што је за нашу општину изузетно много", навео је Бачић.

Љекар у Дому здравља у Милићима Светозар Маринковић рекао је Срни да клиничка слика пацијената који се јављају у ту установу блага до умјерено тешка, те да се послије љекарске интервенције и прописане терапије упућују на кућно лијечење.

"С обзиром на то да су пацијенти одрасли и дјеца, мислим да је ово неки облик шире заразе храном или пићем. То би у наредним данима требало тачно утврдити", истиче Маринковић.

У образовним установама у Милићима уочено је повећано одсуствовање ученика са часова, и то нешто више у Основној школи "Алекса Јакшић", гдје у одјељењима дневно изостаје од три до пет ученика, док у Средњошколском центру данас на часове није дошло 25 ученика.

Комунално предузеће у Милићима данас је обавијестило грађане који се снабдијевају из градског водовода да вода због замућености није употребљива за пиће.