latinica  ћирилица
08/10/2015 |  16:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Србији зајам Свјетске банке од 89,5 милиона евра

Министар финансија Душан Вујовић и регионални директор Свјетске банке Елен Голдстин потписали су у Лими споразум о зајму за Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања у Србији у износу од 89,5 милиона евра, саопштило је Министарство финансија.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

 

Ово је трећи концесионални зајам који је Влада Србије потписала са Међународном банком за обнову и развој (ИБРД), афилијацијом Свјетске банке, током 2015. године.

Средства овог зајма користиће се за финансирање Програма политике планирања, мониторинга и координације активности у циљу развоја конкурентности и запошљавања, Програма за промоцију инвестиција и извоза, Програма за иновације и Програма за реформу тржишта рада.

Рок отплате зајма је 25 година са периодом почека од 10 година, при чему прва рата за отплату доспијева 2026. године, а посљедња 2040. године.

Министар финансија Душан Вујовић је током јучерашњих билатералних састанака са представницима СБ разговарао о економској ситуацији у Србији, планираним структурним реформама и даљој сарадњи Владе Србије и ове међународне финансијске инстутуције.