latinica  ћирилица
08/10/2015 |  16:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Договорен коридор "Алпине - Западни Балкан"

Потписивањем Меморандума о разумијевању, Сустрија, Словенија, Хрватска, Бугарска и Србија изјасниле су се за успостављање новог европског железничког коридора, изјавио је аустријски министар инфраструктуре Алојз Штегер.
Коридор "Алпине - Западни Балкан" - Фото: ТАНЈУГ
Коридор "Алпине - Западни Балкан"Фото: ТАНЈУГ


Коридор "Алпине – Западни Балкан" ће обухватити два пружна правца у Аустрији. Једна води од Салцбурга, преко Филаха и Љубљане до Загреба, а други од Велса и Линца, преко Граца и Марибора, опет до Загреба.

Штегер је оцијенио да ће тај коридор затвара значајану "рупу" у саобраћају ка југоисточној Европи.

"Тиме јачамо преусмјеравање терета на пругу", нагласио је он.

Нови коридор треба најприје да буде успостављен за теретни железнички саобраћај, чиме ће бити значајно олакашни сви аспекти прекограничног теретног железничког саобраћаја, најавио је Штегер у саопштењу.

Меморандумом о разумијевању земље потписнице се изјашњавају да "Алпине-Западни Балкан" буде краткорочно примљен и у основну мрежу ТЕН ЕУ.

"Тјесним повезивањем са балтичко-јадранским коридором и Дунавским коридором добијамо као дионица на још већем значају. Укључењем овог коридора у мрежу ТЕН можемо даље да јачамо тај развој", увјерен је Штегер.

Меморандумом је превиђено да се предузму потребни кораци за формалнон успостављање коридора од стране Европске комисије.