latinica  ћирилица
08/10/2015 |  17:33 | Аутор: СРНА

Иванцов: Не може се игнорисати став демократски изабраних представника Српске

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је да је предложено питање на референдуму у Републици Српској директно повезано са посљедицама неоправданог спољног мијешања у унутрашње процесе у БиХ, те нагласио да се не може игнорисати заједнички став представника Српске које су грађани изабрали да их представљају.
Петар Иванцов (фото: nezavisne.com) -
Петар Иванцов (фото: nezavisne.com)

"То би значило затворити очи испред озбиљног проблема и једноставно му окренути леђа", рекао је Иванцов и додао да је иницијатива за одржавање референдума у Српској произашла из вишегодишњег кршења грађанских права гарантованих Уставом БиХ и слабе ефикасности, те отворене пристрасности правосудних органа БиХ.

Он је сутрашње издање "Прес Република Српска" истакао да референдум у Републици Српској није случај који би могао да се дефинише у двије ријечи и да се олако квалификује у смислу усклађености са Дејтонским споразумом, те да се тако стави тачка и смири ситуација.

Наводећи да структурални дијалог о реформи правосуђа није довео до конкретних резултата, Иванцов је рекао да се из посљедње рунде види да тај дијалог више раздваја учеснике, него што их уједињује, а да истовремено, страдају људи којима је одузета могућност да бране своја права.

Коментаришући упозорења међународне заједнице да би представници власти у Српској могли да сносе санкције уколико не одустану од референдума, Иванцов је рекао да такав став представља неконструктиван приступ, да не води нигдје и да затвара могућност дијалога.

"Дијалог је неопходан јер проблем са правосуђем стварно постоји и озбиљан је", поручио је Иванцов.

Он је навео да међународна заједница, уколико стварно жели добро овој земљи, треба да "заустави понижавајуће туторство над БиХ", да престане да диктира правила понашања њеним демократски изабраним представницима и држи предавања о томе шта БиХ мора да ради, а шта не.

Иванцов је нагласио и да задатак међународне заједнице није у томе да одређује у ком правцу БиХ треба да иде – према унитаризацији или децентрализацији, према ЕУ, НАТО-у или било коме другом јер је то искључива надлежност народа БиХ.

Према његовим ријечима, ОХР је, као страни протектор, наџивио сам себе и вријеме је да се тај експеримент заврши.

Говорећи о оцјенама званичника америчке Амбасаде да се утицај Русије у БиХ прецјењује, те да је, због обима спољнотрговинске размјене, важније шта раде земље ЕУ, Иванцов је рекао да је задатак спољне политике и Амбасаде Русије у БиХ развој равноправних односа, заснованих на узајамном поштовању и користи.

"Негирање чињенице да је Русија важан и неопходан партнер за БиХ, значи иступање против истине. Никада нисмо сметали ширењу веза БиХ са свим њеним страним партнерима, укључујући и ЕУ", поучио је Иванцов.