latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:03 | Аутор: ТАНЈУГ

У анкети "Билда" Зехофер убедљиво испред Меркелове

Шеф баварске владе и лидер Хришћанско-социјалне уније Хорст Зехофер, чија је девиза по питању избјеглица "више не може", добио је до данас послије подне у једној телефонској анкети таблиода "Билд" чак 86 одсто гласова, док је канцеларка Ангела Меркел за своју политику према избјеглицама зарадила свега 14 одсто гласова Немаца.

 Анкета за коју телефонски позив кошта 14 центи и даље траје, као и дебата о лавини избјеглица и критике на рачун Меркелове која каже да ће Њемачка у рјешењу избјегличког питања успјети.
  Зехофер, међутим, упозорава да ће доћи до колапса, уколико Њемачка што је могуће прије не ограничи усељавање.
 "Само у септембру ове године имали смо више избјеглице него у цијелој 2014. години", упозорио је Зехофер и захтијевао од владе у Берлину да ограничи прилив људи.
  Меркелова се налази на најнижем нивоу популарности у овој години  и, ако би Немаци могли директно да бирају канцелара, за њу би гласало 47 одсто грађана, показала је данашња анкета, што је два одсто мање него у прошлој седмици.
  Канцеларка, која важи за једног од фаворита за доделу Нобелове награде за мир, губи на популарности и тај пад је узрокован, прије свега, незадовљством међу бирачима ЦСУ, њене "сестринске" партије, оцјењују аналитичари.
  Из редова ЦСУ Меркеловој стижу озбиљне критике због њене политике према избјеглицама.
 Њемачка очекује да би до краја године могло да стигне чак 1,5 милион људи, умјесто планираних 800.000.