latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд: Студенти блокирали Правни факултет

Дио студената блокирао је данас Правни факултет Универзитета у Београду, тражећи, између осталог, ванредни октобарски рок, а декан Сима Аврамовић истиче да је управа изашла у сусрет том захтјеву и упозорава да је протест потпомогнут академцима са других факултета, са циљем прављења нереда у академској заједници, али и у држави.
Блокада на Правном факултету - Фото: РТС
Блокада на Правном факултетуФото: РТС

Студенти су блокирали главни улаз на факултет, истакли транспарент "Спријечимо пљачку", нема предавања ни вјежби, и тренутно су на разговору са деканом проф. Аврамовићем.
 Декан је у паузи преговора са делегацијом самоорганизованих студената, Тањугу рекао да су захтјеви формулисани у девет тачака и да је ово друга делегација која је истакла захтјеве.
 Прва делегација студената прије неколико дана предала је своју листу захтјева од којих је већина прихваћена, осим оних који су у супротности са прописима и реалним могућностима факултета. 
 Студенти нису жељели да образложе захтјеве изјавом "у камеру", а декан истиче да траже испитни рок "октобар 2", као седми испитни рок, уз чињеницу да једино Правни факултет дозвољава такозвани апсолвентски,  новембарски и децембарски рок.
 "Још у јануару смо ставили на сајт обавјештење да 'октобра 2' неће бити, што је у складу са прописима", рекао је декан и истакао да су ипак студентима изашли у сусрет и то тако што су продужили постојећи октобарски рок за неколико дана.
 Тим желимо да им омогућимо да накнадно пријаве одређене испите и да без проблема у том периоду искомпензирамо непостојање 'октобра 2', за који су знали да га неће бити, рекао је Аврамовић.
 Према његовим ријечима, за највећи број студената ово рјешење је задовољавајуће.
 Међутим, дио студената, њих око 250, то не прихвата, а академци Правног, како истиче декан, веома снажно су потпомогнути прилично агресивним студентима других факултета.
 "Препознали смо циркулишуће демонстранте са различитих факултета, посебно са Филозофског, као и паролу која се користила и прошле године", рекао је декан.
 Он истиче да није у питању студентски захтјев него проблем прављења нереда у академској заједници и у држави.
 "Плашим се да овако организован протест, уз помоћ студената других факултета, није само везан за питање студентских права, нарочито за октобарски рок, него за неке, можда много шире и друге ствари о којима не бих желио ни да мислим", истакао је професор Аврамовић.
 Настава је данас у преподневној смјени почела, а потом је предавање за бруцоше у највећем амфитеатру, чувеној "петици" спрјечено, а требало је га одржи декан Аврамовић.
 Он подсјећа да је школарина 91.000 динара и да четири године није мијењана. У цијену су урачунати уџбеници и друго, а факултет ослобађа дијела школарине студенте са лошим материјалним стањем.
 "Овде не протестују најбољи студенти и штрајк ће бити на велику штету оних који желе да слушају наставу, што су већ у великом броју и тражили", истакао је декан.
 Студенти између осталог траже да цијена бода за већ одслушане испите буде 500 динара, "откључавање" испита са смјера и изборних предмета од новембарскг рока за апсолвенте и студенте који су овјерили VIII семестар, право независног полагања одслушаних испита који нису међусобно повезани, умјесто садашњег система по коме се морају положити сви испити са претходне године студија и друго.