latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:39 | Аутор: РТРС

Додик: Недолазак опозиције знак да се не жели договор

Став опозиционих партија да се неће одазвати на позив предсједника Републике Српске може се тумачити само као њихова жеља да не дође до базичног договора и то осликава њихов однос према Српској, поручио је предсједник Милорад Додик.
Милорад Додик, предсједник РС - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник РСФото: РТРС

Додик је најавио да, ипак, неће одустати да поново позове све политичке партије, јер, како каже, до договора мора да дође.

Говорећи о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Додик је поручио да ће, уколико не дође до брзих промјена законских позиција ових правосудних институција, референдум бити проведен. 

Иза позива за састанак свих политичких партија лежи јединствен мотив – договор, који чак и у условима тоталне дисхармоније, мора да постоји на нивоу БиХ, поручио је Додик. Одлука опозиције да не дође на заказани састанак, Додик тумачи као одсуство жеље да Република Српска има базични договор.

- Не можете да нам урушавате равноправност на нивоу БиХ. Не можете да говорите има ли или нема представника у БиХ кад је то кључно и не можео да вам дамо подршку, ако нас искључујете из комисије где нема српских представника. Зато смо хтјели разговоре, они то неће - рекао је Додик.

Истакао једа ће наставити да позива представнике политичких партија, јер је повукао људски потез који осликава жељу за договором.

- Слушао сам Иванића, каже да би дошао, али иде у Бугарску. Ево, ја ћу да га сачекам да има термин и спреман сам да разговарам о том термину. Видјећемо - каже предсједник Српске.

Улогу у одбрани позиције Републике Српске има и референдум о Суду и Тужилаштву БиХ. Међутим, каже Додик, често се неке процедуралне ствари намећу као препрека да се тај референдум не одржи.

- Одговор на ове који покушавају да нам стално говоре о томе да то није добро или да није наше питање – зашто ви инсистирате да то не буде тако? ... Очигледно да немају други аргумент, немају аргумент да се крши Дејтонски споразум, већ имају само пуку политичку силу коју су овде примјењивали, та сила више не пролази на тај начин како је прије пролазила. Република Српска има суверену одлуку да спроведе референдум и ако не дође до брзих промјена законских позиција Суда и Тужилаштва Бих тај референдум ће бити проведен - реакао је Додик.

Референдум је мишљење народа и тако га, каже предсједник Српске, треба и посматрати. Републику Српску и њене функције не могу да застраше ни пријетњама, а ни санкцијама, поручио је Додик.