latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Британска влада разматра статус Би-Би-Си-ја

Британска влада данас ће завршити консултације о Би-Би-Си-ју у настојању да ревидира финансирање, величину и сврху овог медијског сервиса, а Би-Би-Си истиче да им гледаоци вјерују, да су добри за креативни бизнис и не коштају много.

Би-Би-Си, који има низ сервиса, укључујући и најгледанији телевизјски канал и један од најпосећенијих вебсајтова,  снажно лобира против промјена у пословању.
 Међутим у томе су му противници приватни телевизијски конкуренти, штампани медији  и други који сматрају да је Би-Би-Си превише гломазан, љевичарски и да истискује комерцијалну конкуренцију, пише портал Политико.
 Владин "зелени папир" који је објављен овог љета, а коме је претходио низ негативних извјештаја из штампе, наговјештава се да би министри могли да приморају емитера да "сузи" сервис, на пример продукцијом мање популарних забавних садржаја и да се фокусира на програме које не праве комерцијални канали.
 У званичном образложењу на 100 страна, Би-Би-Си је изнио разлоге против обухватније реформе указавши да "прави по нешто за свакога и спаја земљу, бави се најразличитијим темама од плесања и кувања до класичне и поп музике и спорта и претвара их у  националне догађаје.
 "Тај аспект универзалности не треба узети здраво за готово," наводи се у образложењу.
 Према истраживању које је за овај медиј спровео Кантар, 82 одсто британских домаћинстава каже да их Би-Би-Си добро, инвормише, образује и забавља, наводи та компанија.
 У Би-Би-Си-ју кажу да је његов удио на телевизијском тржишту преполовљен. Са око пет милијарди фунти годишњих прихода, он сада има око 20 одсто укупног британског телевизијског тржишта, у односу на 40 одсто прије двије деценије.
 БТ и Скај имају приходе од 18.3 миљарде фунти и 11.3 милијарди фунти годишње, знатно више него БиБи-Си.
 Влада ће своје предлоге објавити идуће године.