latinica  ћирилица
08/10/2015 |  19:18 | Аутор: СРНА

Караџић писао Бан Ки Муну

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић упутио је данас писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну да би му скренуо пажњу на озбиљно питање које се тиче здравственог стања оптужених у Хашком трибуналу.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

 
Караџић је у писму изразио сумњу да је генерални секретар УН упознат о здравственом стању оптуженика у Хагу, те напоменуо да је ово питање изнио администрацији притворске јединице, регистру, судском вијећу и да су сви они одбили да преузму одговорност за ту ситуацију.

Он је навео да су се у Хашком трибуналу догодила два изненадна смртна случаја оптужених, два самоубиства, а да је 11 затвореника обољело од тешких болести, попут рака и леукемије, саопштено је из Хашког трибунала.

"Тако висок степен малигних обољења међу стотињак људи у притворској јединици требало би већ да доведе до истраге УН, Међународног комитета црвеног крста и Свјетске здравствене организације", истакао је Караџић.

У писму Караџић истиче да породице преминулих, као и оних који пролазе кроз скупе и компликоване терапије, заслужују пажњу и подрку свих, а посебно од УН.

Караџић у писму навео да је сам недавно био на хитној операцији жучи, да има висок шећер у крви, а да је био савршеног здравља прије доласка у притворску јединицу.