latinica  ћирилица
08/10/2015 |  19:21 | Аутор: Б92

Сер Алекс Фергусон: У идеалном свијету спортисти су као Новак

Легендарни мендажер Манчестер јунајтеда Сер Алекс Фергусон посветио је дио књиге “Leading“ и најбољем тенисеру свијета Новаку Ђоковићу.

Књига је изашла прије десетак дана у Великој Британији и говори о радној етици легендарног шкотског стручњака.

Фергусон је искористио примјер Новака Ђоковића како би описао одлучност и самодисциплину која је потребна да би спортиста стигао до врха.

“У савршеном свијету, сваки тим бих попунио људима који су одлучни онолико колико су и талентовани. Али, живот није такав. Када бих морао да бирам између некога ко има велики таленат, али нема жељу и одлучност и некога ко је добар играч али има велику одлучност, изабрао бих увијек овог другог. Овај први би могао да ради добро одређени период, али никада не би могао да пружи клубу стабилност и константност.

Радну етику коју сам управо описао, посједује само неколицина спортиста и менаџера у било којем спорту. И, сви они су најбољи у свом спорту. Ти људи посједују велики радни апетит и натприродну самодисциплину. Погледајте А. П. Меккоја, џокеја који је добио више од 4.000 трка и који је током каријере сломио свако ребро. Његова природна тежина је око 75 килограма, а већ 25 година има око 63 килограма. Када је завршио каријеру, његова супруга је рекла да ће напокон научити како да скува кромпир. Такав је Новак Ђоковић, тениски шампион који је пријатељ дугогодишњег дефанзивца Јунајтеда Немање Видића. Када чујете ствари везане за његову физичку спрему и режим исхране, можете само да се дивите.

Најбољи фудбалери свијета су такође веома дисциплиновани, иако се с времена на вријеме појаве фотографије на којима су у Дубаију у ноћном клубу са младим дамама. Они такође морају да раде изузетно напорно, не само зато што је то потребно да бисте стигли до врха, већ зато што је неко други увијек спреман да узме њихово мјесто у тиму“, написао је Фергусон.