latinica  ћирилица
08/10/2015 |  22:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва: Уништена утврђена скровишта терориста

Руска авијација је у ноћи 8. октобрa извела 22 борбена лета и нанијела ударе по 27 објеката терориста на територији Сирије, укључујући њихова утврђена скровишта, каже представник руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков. Напомиње да Русија од Запада за сада безуспјешно тражи координате Исламске државе у Сирији.
Руски борбени авиони (фото: Twitter @RT_com) -
Руски борбени авиони (фото: Twitter @RT_com)

Према његовим ријечима, бомбардери Су-25 и Су-34 напали су осам упоришта екстремиста у провинцији Хомс и у "паљби су потпуно уништени утврђени објекти екстремиста", преноси Танјуг.

Авиони су, такође, нанијели ударе на 11 локација кампова за обуку екстремиста Исламске државе  у провинцијама Хама и Рака, додао је Конашенков.

Конашенков је рекао да су авио-бомбама за пробијање бетона погођена подземна скровишта екстремиста у области насеља Арафит и Салма, као и да је неколико авиона Су-25 уништило једну базу ИД скривену у шуми, пренијела је РИА Новости.

Према ријечима Конашенкова, то министарство за сада безуспешно од Запада тражи координате Исламске државе у Сирији.

"Обратимо им се – дајте нам координате објеката ИД. Одговор је мук или одбијање", напоменуо је Конашенков.

Конашенков је додао да западне колеге не одговарају ни на захтјеве Русије за контакте са умјереном сиријском опозицијом, због чега се намеће закључак да је она "фантомска" а Запад представља као да је подржава.

Tас преноси његову изјаву да је и "Сиријска слободна војска" спремна на сарадњу и разговор о борби против екстремиста ИД, а да је Министарство отворено за контакте и спремно да размотри све конструктивне предлоге.

У међувремену, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери разговарали су телефоном о ситуацији у Сирији и Украјини, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"У складу са инструкцијама председника Русије и САД, датим након њиховог састанка на маргинама генералне скупштине УН, двојица министара наставили су разговоре о рјешавању кризе у Сирији", навело је руско Министарство.