latinica  ћирилица
08/10/2015 |  22:28 | Аутор: СРНА

Стефановић: Србија не може бити талац мигрантске кризе

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је вечерас у Луксембургу да Србија очекује од ЕУ да што прије пронађе свеобухватно рјешење и припреми план за збрињавање миграната, истичући да Србија не може да буде талац у овој ситуацији.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

"За нас није прихватљиво да будемо држава у коју ће се они који не добију азил враћати, а да ми нисмо у могућности да те људе упутимо у земље у које су ушли пре наше", нагласио је Стефановић на Конференцији о избјеглицама и миграционим токовима источног Медитерана и западног Балкана.

У случају таквих одлука, Стефановић је навео да ће Србија морати да предузме све неопходне мјере како би заштитила своје националне и безбједносне интересе, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

Стефановић је на конференцији, на којој је учествовао заједно са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, рекао да Србија жели да буде партнер, да са земљама ЕУ ради на рјешавању кризе, да помогне у регистрацији мигранта, што на транзитном путу једина и чини, али да жели да буде третирана једнако и партнерски.

"Желимо одговор шта је политика ЕУ по том питању и не можемо дозволити да Србија буде талац у датој ситуацији, када један део Европе пропушта мигранте, а други део се ограђује од њих и покушава да их заустави", указао је Стефановић.