latinica  ћирилица
09/10/2015 |  09:09 | Аутор: СРНА

Либија: Формирати владу националног јединства

Изасланик УН за Либију Бернардино Леон предложио је данас, послије вишемјесечних тешких преговора, формирање владе националног јединства.
Триполи (архива) -
Триполи (архива)

Од 2014. Либија је имала два супротстављена парламента - исламистички у Триполију и међународно признату владу на истоку државе.

Леон је на конференцији за новинаре у Мароку рекао да ће Фајез Сарај бити номинован за премијера нове, јединствене владе.

Ипак, оба парламента морају подржати овај приједлог. Неки посланици сумњају да би план УН могао бити реализован.

"Ми нисмо дио овог плана. Тај план нам ништа не значи јер нас нико није консултовао", наводи се у саопштењу званичника Генералног националног конгреса /ГНЦ/ са сједиштем у Триполију Абдулсалима Билашахира, преноси Би-Би-Си.

Ибрахим Алзаџиат из Представничког дома са сједиштем у Тобруку изјавио је за медије да ће нови приједлог довести до подјеле Либије и претвориће се у шалу.

"Господин Леон није дао паметан приједлог", додао је исти званичник.

Либијски политичари суочавају се са великим притиском јер Запад инсистира на успостављању владе националног јединства.

Од свргавања Муамера Гадафија са власти 2011. године, Либија пролази кроз немире, насиље и политички хаос. Исламски милитанти нашли су плодно тло у Либији, а кријумчари људима увелико користе либијску обалу за "транспорт" десетина хиљада миграната преко Средоземног мора ка Европи.