latinica  ћирилица
09/10/2015 |  10:55 | Аутор: СРНА

И наредних дана тмурно и кишовито

У Републици Српској и наредних дана очекује се облачно и тмурно вријеме с кишом, рекао је дежурни синоптичар у Републичком хидрометеоролошком заводу Игор Ковачић.
Вјетар - Фото: ТАНЈУГ
ВјетарФото: ТАНЈУГ

Додао је да ће сутра бити облачно и кишовито, уз обилне падавине, са највишом дневном температуром од девет до 15 степени Целзијуса, на југу до 17.

- Ујутро ће бити облачно и тмурно, на сјеверу углавном суво, на југу са умјереном кишом, у централном планинском дијелу слабијом. Током дана задржаће се облачно с кишом која ће се крајем дана  на југу интензивирати, а у осталим предјелима ће бити умјерена - додао је Ковачић.

На југу ће пасти од 80 до 130 литара кише по метру квадратном, у централном појасу од 40 до 60 литара, а на сјеверу, гдје ће интензивнија киша бити увече, од 20 до 30 литара.

Ковачић каже да се у недјељу, 11. октобра, у ноћи очекују обилније падавине у свим предјелима, а до јутра њихово слабљење, осим на сјеверозападу гдје ће бити појачане.

Према његовим ријечима, на југу је још могућа грмљавина, а у осталим предјелима биће облачно, мјестимично са слабијом кишом. Током дана очекује се облачно, тмурно и кишовито вријеме.

- Биће и периода сувог времена, уз пљускове на југу гдје ће укупна количина падавина бити мања него у суботу, али и даље повећана. Јутарња температура од седам до 13 степени Целзијуса, а највиша дневна од 11 до 19 степени - рекао је Ковачић.

За понедјељак, 12. октобар, најавио је облачно и свјеже вријеме, са кишом ујутро и пријеподне углавном на сјеверу и истоку, док ће у осталим предјелима бити суво уз постепен престанак облачности.

- У другом дијелу дана, уз промјењиву облачност, биће и краћих сунчаних интервала, а према вечери се очекује разведравање у већини предјела. Јутарња температура од четири до девет степени Целзијуса, а највиша дневна од девет до 15 степени, на југу око 20 - навео је Ковачић.

У уторак јутро ће бити хладно, док је на планинама могућ слаб мраз.

- Током дана биће промјенљиво, понегдје уз сунчане интервале. Послије подне повећање облачности са запада доноси мјестимично кишу која ће се потом пренијети до истока и сјевероистока. На југу ће остати суво уз промјенљиву облачност. Јутарња температура од три до осам, а највиша дневна од 10 до 15 степени Целзијуса- рекао је Ковачић.