latinica  ћирилица
09/10/2015 |  11:34 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Обиљежен Дан библиотекара

Матична библиотека Источно Сарајево организовала је данас семинар за библиотекаре запослене у школским библиотекама на подручју сарајевско-романијске регије, у оквиру обиљежавања 9. октобра - Дана библиотекара Републике Српске.

"Сматрамо да је Дан библиотекара добар повод да се укаже на важност књиге и читања као важних сегмената који доприносе образовању, али и да се скрене пажња на положај радника и стања у библиотекама", изјавила је Срни руководилац Матичне службе у Матичној библиотеци Миљана Мацан.

Она је учесницима семинара указала на значај и потребу вредновања рада библиотекара и статистику.

"До сада је било квантитативног мјерења услуга библиотеке, дакле број уписаних корисника, број враћених књига... Међутим, у данашње вријеме развијених информационих технологија и све се мијења тако да морамо и ми унаприједити квалитет наших услуга у школским библиотекама", нагласила је Мацанова.

Према њеним ријечима, ученици у школама на подручју Сарајевско-романијске регије читају књиге и школску лектиру, али су веома заинтересовани и за ванлектирну грађу и забавну лектиру.

Она истиче да укупно стање опремљености школских библиотека није задовољавајуће, а ситуација је различита од библиотеке до библиотеке, што зависи од степена развоја локалне заједнице.

Мацанова је истакла да је циљ данашњег семинара да библиотекарима укаже на који начин се могу побољшати програми рада у библиотеци, прилагодити радно вријеме потребама корисника, односно на који начин осавременити рад библиотека у ери дигитализације.

У раду семинара учествовали су запослени у 16 школских библиотека са подручја сарајевско-романијске регије.

У Матичној библиотеци Источно Сарајево сматрају да школски библиотекари нису само библиотекари који издају књиге, већ и сарадници у настави, па је непоходно указати на важност рада библиотекара у школским библиотекама.

Правилнике о раду школских библиотека често уређују они који не знају шта је задатак једне библиотеке, па је струка библиотекара често уназађена и обезвријеђана оваквим начином рада, а неријетко од библиотека у школама се узима чак и простор, па библиотекари раде у неусловим и неадекватним просторијама.

На семинару је било ријечи и о Стратегија развоја образовања у Републици Српској у којој се школска библиотека спомиње само у двије реченице и то сегменту обнове књижног фонда и повећања стручне литературе на енглеском језику.

Учесници овог савјетовања упознати су и са Нацртима закона о библиотечкој дјелатности и Нацрту стандарда за школске библиотеке који ће бити усвојени на наредној сједници Скупштине Друштва библиотекара Републике Српске.