latinica  ћирилица
09/10/2015 |  11:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајм: Хрватска полиција арогантна према избјеглицама

Пратећи избјеглице са Блиског Истока на њиховом "путу наде" од Егејског мора, преко Балкана, према Западу Европе, амерички магазин "Тајм" негативно оцјењује рад хрватске полиције, критикујући арогантност њених припадника над немоћнима.

Насловна фотографија новог броја магазина снимљена је на српско-хрватској граници, код Товарника, уз описане ране фазе транзита избјеглица.

"У хрватском граду Товарнику, на граници са Србијом, хиљаде су похрлиле на жељезничку станицу и још хиљаде су остале уз пут, чекајући да се укрцају на возове или аутобусе који воде на непознате дестинације. Многи нису имали представу у којој се земљи налазе", наводе у најави објављеној на свом порталу.

Критикују понашање хрватске полиције према избјеглицама у првим данима кризе, поготово према онима који су одвојени од својих породица и примјећују, преноси регионална телевизија Н1, да су ране фазе тог транзита биле хаотичне, једва контролисане.

"Не од стране невладиних организација, него интервентне полиције, трениране за обуздавање грађанских немира и фудбалских хулигана. Породице су одвојене, али полиција остаје несвјесна њихових молби, арогантна у својој моћи над немоћнима, издајући наду очајника који су стигли до сада, успркос свему, да би на крају доживјели најокрутнију од свих судбина", наводи магазин.

Од почетка избјеглице кризе на територију Хрватске ушло је 136. 723 избјеглица, подаци у Министарства унутрашњих послова које и даље очекује њихов прилив из Србије.

Током недавне посјете прихватном центару за избјеглице у Опатовцу премијер Зоран Милановић је, уз подсјећање да Хрватска није у шенгену, оцијенио да се у збрињавању и бризи о избјеглим особама понаша као да јесте.