latinica  ћирилица
09/10/2015 |  13:40 | Аутор: Независне

Нови амбасадори БиХ у Београду, Берлину, Вашингтону, Загребу

Предсједништво БиХ до сада је именовало више од 25 нових амбасадора, односно генералних конзула у свијету, што значи да су на већи број водећих позиција у бх. дипломатији дошли нови људи.
Чланови Предсједништва БиХ - Фото: СРНА
Чланови Предсједништва БиХФото: СРНА

Много нових амбасадора је српске националности и њих је предложио члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Најмање десетак амбасадора постављено је на Иванићев приједлог, а међу њима има и каријерних дипломата.

Жељко Јањетовић је раније био амбасадор у Мађарској, а сада представља БиХ у Њемачкој, док је новоименовани шеф Мисије при УН-у Милош Вукашиновић радио у сједишту МИП-а у Сарајеву.

Слично је и с Александром Драгичевићем који је амбасадорску позицију у Уједињеним Арапским Емиратима замијенио оном у Мађарској.

Лепа Бабић, државна службеница у МИП-у и некадашњи портпарол Министарства, нови је амбасадор у Македонији, док је Иванићев савјетник Предраг Гргић именован за амбасадора у сједишту "ет ларџ".

Српске позиције попунили су и Бранко Нешковић (Велика Британија), Душко Станојевић (Египат), Лазар Миркић (Србија) и Игор Бабић (конзул у Милану).

Нешковић је обављао дужност Иванићевог савјетника, а Миркић је био посланик СДС-а у Народној скупштини РС.

Приближан број амбасадора именован је на приједлог хрватског члана Предсједништва Драгана Човића. Међу њима је, такође, неколико доказаних дипломата.

Тако је Лидија Топић на челу Мисије БиХ при ЕУ, Жељана Зовко амбасадор у Италији, Томислав Леко у Аустрији, а Дарко Зеленика у Шпанији.

У Мисији при УН амбасадор је Луција Љубић Лепина, а у Шведској Весна Ћузић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић свог савјетника Хариса Башића поставио је за амбасадора у Данској, некадашњег шефа обезбјеђења свог оца Алије Изетбеговића Хариса Луковца за дипоматског представника БиХ у Јордану.

Такође је некадашњег савјетника Алије Изетбеговића Кемала Мустафића поставио за амбасадора у Ирану, а страначког колегу Сањина Халимовића за шефа Мисије БиХ при ОЕБС-у у Бечу.

Мухамеда Ченгића поставио је за амбасадора у Индонезији, Мехмеда Халиловића у Кувајту, а Хариса Хрлу за амбасадора у Саудијској Арабији.