latinica  ћирилица
09/10/2015 |  13:44 | Аутор: СРНА

Трнинић: Предузеће "Поште Српске" оправдало своје постојање

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је поводом Свјетског дана поште да је предузеће "Поште Српске" оправдало своје постојање и да ће остати у власништву Републике.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

На свечаности обиљежавања овог дана у Бањалуци, Трнинић је рекао да су се "Поште Српске" показале изузетно успјешним и током прошлогодишњих поплава и додао да грађани Републике Српске треба да буду поносни што имају овакво предузеће које самостално дјелује на тржишту БиХ.

Он је додао да нема основа за приче о стечајном поступку и додао да ће са представницима "Пошта Српске" организовати састанак како би предузели мјере које ће омогућити стварање услова и амбијента за што успјешније пословање овог предузећа.

Директор "Пошта Српске" Јасминка Кривокућа рекла је да ће ово предузеће уложити све напоре да оствари позитиван резултат у овој години, којем се могу надати с обзиром на шестомјесечни обрачун.

"Потраживање према 'Бобар банци' од око милион КМ, које након годину дана књижимо на трошак, може утицати на пословање, али уложићемо све напоре да то избјегнемо и остваримо позитиван резултат", рекла је Кривокућа.

Поште Српске (фото СРНА)

 

Она је додала да дуговања буџетских корисника према "Поштама Српске" износе око шест милиона КМ, док је пројектовани губитак предузећа у наредних годину дана око 2,3 милиона КМ.

"Успјешним залагањем свих запослених подигли смо приходе и остварили позитиван резултат у првих шест мјесеци ове године, а надам се да ће он бити такав и по завршном рачуну", рекла је Кривокућа.

Према њеним ријечима, око два милиона КМ износи губитак "Пошта Српске" из ранијих година након престанка донација "Телекома".

"Сваке године промовишемо неку нову услугу, а прије два дана промовисана је постнет упутница са Србијом и Црном Гором за најјефтиније слање новца путем поште у року од 30 минута", рекла је Кривокућа.

Она је подсјетила и да су "Поште Српске" 2011. године постале равноправна чланица Свјетског поштанског савеза.

"Поште Српске" обиљежиле су данас Свјетски дан поште свечаним дефилеом радника и возила центром Бањалуке и полагањем вијенаца на спомен обиљежје погинулим радницима предузећа у протеклом рату.

Поште српске

Превозећи пошиљке, возила "Пошта Српске" дневно пређу 7.000 километара, мопедима и бициклима више од 15.000, а поштари и више од 15 километара.

Свјетски дан поште обиљежава се широм свијета поводом оснивања Свјетског поштанског савеза 9. октобра 1874. године, када су представници 22 државе Европе, Америке и Африке потписали Бернски уговор, којим је установљена прва заједничка конвенција о међународном поштанском саобраћају.