latinica  ћирилица
09/10/2015 |  13:48 | Аутор: СРНА

Помоћ породици новорођених тројки

Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић уручио је данас новчану подршку од 1.500 КМ и поклоне за бебе породици Рајић са Пала која је 10. јуна добила тројке.
Бебе (илустрација) -
Бебе (илустрација)

Јовић је рекао Срни да се под мотом "Срећна дјеца - срећни људи" ове године
обиљежава "Дјечија недјеља" која је посвећена указивању на потребе дјеце и младих и њихова права у породици, локалној заједници и друштву, као и на правилно психофизичко одрастање.

Он је навео да је Фонд за "Дјечију недјељу" ове године издвојио око 80.000 КМ, за подршку породицама са троје дјеце, дјеци без родитељског старања, дјеци која су у рату остала без родитеља, дјеци погинулих бораца, као и за подршку институцијама које воде рачуна о дјеци без родитељског старања и са посебним потребама.

Јовић је нагласио да Јавни фонд за дјечију заштиту приоритет даје дјеци из социјално угрожених категорија, дјеци ометеној у развоју, дјеци осујећеној одређеним здравственим и другим породичним приликама.

"У Републици Српској право на дјечији додатак остварује 22.615 породица или 31.645 дјеце, од тога 5.346 дјеце са одређеним посебним потребама, дјеце која немају родитељске старање", навео је Јовић.

Према његовим ријечима, ово право је социјално-заштитног карактера, али једним дијелом и пронаталитетног карактера, с обзиром на то да право на дјечији додатак за треће дијете износи 70 КМ, а за друго дијете 35 КМ.

Јовић је нагласио да је једно од права у Фонду када је ријеч о подршци наталитету и право на опрему новорођенчета, те свако дијете када се роди, без обзира на материјално стање породице, има право на једнократну помоћ од 250 КМ, а битно је само да један родитељ има пребивалиште у Републици Српској.

Он је навео да је у Републици Српској у прошлој години рођено око 9.000 беба, али је умрло око 14.000 људи, и око 5.000 је више умрлих него рођених, те друштво убудуће мора предузети одређене мјере да би се повећао наталитет.

"Једна од битних мјера коју Влада Републике Српске проводи од 2006. године је да посредством Министарства породице, омладине и спорта обезбјеђује одређени грант средстава којим се даје једнократна помоћ за трећерођено дијете од 600 КМ и четворорођено од 450 КМ", рекао је Јовић.

Када је ријеч о боловању породиља, Јовић каже да Фонд рефундира обавезе запосленим са 100 одсто просјечне плате, а незапосленим за прво троје дјеце обезбјеђује матерински додатак од 70 КМ мјесечно, који траје годину дана.

Он је рекао да Фонд за дјечију заштиту Републике Српске све обавезе измирује редовно.

Дијана и Зоран Рајић, родитељи тромјесечних беба Нађе, Горана и Богдана, истичу да им ова помоћ много значи, те да ће им омогућити да набаве пелене за бебе за неколико мјесеци.

Рајићева је додала да им је једнократну помоћ додијелила и општина Пале, а да су им из Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске рекли да ће им поклонити колица за тројке.

Она је навела да је сада на породиљском боловању и да јој у свему помаже муж који тренутно није запослен. "Важно је да бебе напредују и да смо срећна породица", каже Рајићева.