latinica  ћирилица
09/10/2015 |  14:16 | Аутор: СРНА

Требиње: О мјерама заштите на Фејсбуку

Школарци мало знају о мјерама заштите на Фејсбуку, друштвеној мрежи гдје су могуће повреде приватности и угрожени сви ако се не придржавају правила и мјера заштите, рекао је данас професор криминалистике са Полицијске академије у Бањалуци Александар Миладиновић.

"Најчешћи проблеми који настају путем Фејсбука су разни облици злоупотребе идентитета, попут компромитације и крађе идентитета, крађе профила, разни облици вршњачког насиља, компромитација фотографија, те покушаји педофилских активности, најчешће код дјевојчица", навео је Миладиновић, након предавања ученицима Гимназије "Јован Дучић" у Требињу о теми "Превенција од негативности на Фејсбуку".

Он је нагласио да је неопходно што чешће указивати на опасности које вребају на друштвеним мрежама, додајући да су све мреже сличне, али да се о Фејсбуку највише причало јер је најбоље прихваћен међу ученицима основних и средњих школа и они га користе у великој мјери.

Миладиновић је рекао да је тешко идентификовати најризичније групе и да су млади упознати о негативностима на Фејсбуку, али веома мало знају о мјерама заштите, због чега се о овој теми мора стално разговарати у оквиру наставних и ваннаставних активности.

Директор Гимназије "Јован Дучић" Драгослав Бањак каже да ученици гимназије много користе Фејсбук и да није сигуран колико су опрезни и колико знају о негативним странама друштвених мрежа.

"И наша школа користи Фејсбук, јер смо закључили да не постоји бољи начин да се информација пренесе родитељима и ученицима. Искористили смо оно што је позитивно", рекао је Бањак.

Истичући да се све генерације које долазе могу назвати Фејсбук генерацијама, он је рекао да су оваква предавања неопходна с обзиром на то да постоји и негативна страна друштвених мрежа.

Предавањима о негативностима Фејсбука и мјерама заштите,  за сада, су обухваћени ученици других разреда гимназије.

Бањак је нагласио да је затражио од полиције да се обезбиједи већи простор да би сви гимназијалци могли да присуствују и упознају замке на Фејсбуку.