latinica  ћирилица
09/10/2015 |  14:32 | Аутор: СРНА

Николић: Пупин заслужан што је Бледски кот остао у саставу Словеније

Споменик српском научнику Михајлу Пупину откривен је данас на Бледу у Словенији, у присуству словеначког предсједника Борута Пахора и Србије Томислава Николића и градоначелника Бледа Јанеза Фајфара.

Предсједник Србије Томислав Николић оцијенио је у говору на свечаности да би Срби и Словенци требало да се међусобно помажу и боре једни за друге, као што је то чинио Михајло Пупин на мировним преговорима послије Првог свјетског рата.

"Његова упорност и дипломатска вјештина, неприкосновено поштовање које је као личност имао у међународној заједници, енергија и срчаност, пресудили су да Бледски кот буде у саставу Словеније", рекао је Николић.

Навео је да су становници Бледа, захвални на несебичном Пупиновом личном залагању, прогласили овог српског научника и књижевника почасним грађанином 1921. године.

"У години у којој Унеско обиљлежава стогодишњицу телекомуникација, а у славу Михајла Пупина који је управо прије једног вијека пријавио патент у овој области, 9. октобра, на дан када се прије 157 година родио, Србија са поносом и чашћу поклања споменик Михајла Пупина Бледу и свим грађанима Словеније", рекао је Николић.

Подсјетио је да и у Србији у Идвору стоји исти у бронзи изливен лик Михајла Пупина.

Николић је истакао да је Србија поносна на Пупиново поријекло, али да га као научника дијели са цијелим свијетом.