latinica  ћирилица
09/10/2015 |  14:37 | Аутор: СРНА

За викенд црвени аларм на црногорском приморју

Метеоролози су за дане викенда најавили нестабилне временске прилике са кишом, пљусковима и грмљавином, а на приморју и подручју Боке Которске, у ширем региону планине Орјен, биће јако нестабилно вријеме са обилном кишом.
Будва: Невријеме (архива) - Фото: СРНА
Будва: Невријеме (архива)Фото: СРНА

У овом региону, према ријечима метеоролога Бранка Мицева из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе, количина падавина ће прелазити 100 литара по метру квадратном, па је за ово подручје званично на сајту Хидрометеоролошке службе издат црвени метеоаларм - што значи екстремну опасност од обилних падавина.

Могуће посљедице од невремена су бујични токови усљед наглог дотока воде, а у урбаним подручјима гдје је отежано одвођење атмосферске канализације у дренажном систему може доћи до плављења.

"Такође, дуж саобраћајница које пресјецају планинске косине, као и на ранијим клизиштима могући су одрони", упозорио је Мицев.

Након викенда са обилним падавинама, у понедјељак ће бити углавном облачно са слабом кишом, а у уторак промјенљиво облачно са сунчаним периодима.

"Поново нестабилно вријеме се очекује у сриједу и четвртак, а на приморју ће ових дана бити друга кишна серија са обилнијим падавинама", рекао је Мицев црногорским медијима.