latinica  ћирилица
09/10/2015 |  15:47 | Аутор: РТРС

Градишка: За борачке категорије изграђен 21 стан

Додјелом кључева 21 новоизграђеног стана и 23 рјешења о неповратним новчаним средствима у износу од осам хиљада марака, у Градишци је окончан пројекат Владе Републике Српске о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида. У осталим срединама пројект започет 2008. године требао би бити завршен у првој половини наредне године.
Градишка - додјела кључева - Фото: РТРС
Градишка - додјела кључеваФото: РТРС

Послије 13 година као подстанар Душанка Ћутић мајка два погинула борца данас је уселила у нови стан.

Мајка погинулих бораца, Душанка Ћутић се захвалила  свима који су јој помогли да има свој смјештај и да се више не пребија, како је рекла, тамо амо.
За 23 породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде који су започели градњу кућа Влада је обезбиједила и новчану помоћ од по осам хиљада марака.

"Није ми до краја дограђена кућа а дужан сам и богу и народу, тако да ће ми ова средства помоћи да станујем у својој кући", рекао је Станоја Панић из Бок Јанковца.
Јелка Сурутка из Ровине је рекла да у кућу треба свашта узети.

Од 2008. године у Градишци је у четири зграде изграђено укупно 117 станова и додијељена новчана помоћ за 110 породица за стамбено збрињавање.

Начелник општине Градишка Зоран  Латиновић је истакао да је за изградњу станова  и кроз неоповратну новчану помоћ уложено  око 5,5 милиона марака, а од тог износа партиципација општине је износила 1,2 милиона марака.

Влада Српске припрема нови програм и уредбу која ће дефинисати критеријуме према којима ће бити збринуте све породице погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

"Ми ћемо у наредних пет година надам се и чинимо све да завршимо тај један велики и хуман програм за те породице с обзиром да су дали највише што су могли дати а то је властити живот", рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

У изградњу посљедње, четврте ламеле, у насељу Крошња Влада је уложила око 700.000 марака а Општина Градишка 120.000 марака.